Toteutus
Puolijohteet aurinkokennossa ja kytkentä
Aurinkokenno on suojattu suojadiodilla, jotta sinne ei voisi syöttää jännitettä vahingossa, joka tuhoisi aurinkokennon. Käytännössä aurinkokenno on diodi itsekin, jossa puolijohteiden P ja N-aineen liitos tuottaa jännitteen ja sähkövirran valon osuessa siihen.
Ja koska noita P ja N-aineen liitoksia eli rajapintoja on käytännössä kaikissa elektroniikan puolijohteissa eli yleensä piille seostettuissa P ja N-aineissa. Kuten myös ledissä.
Niin tavallista lediä voi käyttää ”aurinkokennona” myös. Koska siinäkin on P ja N-aineen muodostama rajapinta, kuten diodeissa tai aurinkokennossa. Jolloin valon osuessa siihen alkaa elektronit siirtymään aineesta toiseen aiheuttaen jännitteen. Jonka voi mitata ledin kytkentäjohtimista.
Eli lediä voi periaatteessa käyttää kaikkina kolmena vaihtoehtona. Valon tuottamiseen mihin se on tarkoitettu. Pienen jännitteen ja sähkövirran tekemiseen valosta. Tai estämään sähkövirran kulkeminen toiseen suuntaan kuten tavallisella diodilla.
Ledillä ei ole kumminkaan samaa kykyä kestää suuria estojänniteitä, kuin siihen käyttöön tehdyllä diodilla. Mutta siitä huolimatta ledistä voisi rakentaa vaikka valoon perustuvia anturiratkaisuja.
Johdot on kytketty ja itse aurinkokennon kytkentä oli siinä.
Lopuksi vielä mitataan toimiiko aurinkokenno. Ja pilviselläkin säällä jännite näyttäisi olevan ihan hyvä.
Sulake suojaamaan suurilta virroilta
Koska akku pystyy tuottamaan suuria virtoja oikosulussa. Niin estetään se heti akun napaan tulevaan hauenleukaan asennettavaan sulakkeeseen.
Aurinkokennon ohjaus/valvontayksikön kytkentä
Myös tähän aurinkokennon ohjaus/valvontayksikköön tuli varmuuden vuoksi kytkettyä sulake. Näin ollen ainakin vikatilanteen selvittäminen oikosulkutilanteissa on helpompaa. Kun akun navan vieressä oleva sulake on esimerkiksi 20 ampeeria ja ohjaus/valvontayksikön vieressä oleva sulake on 10 amppeeria.
Jolloin riippuen mistä sulake palaa sulakkeiden kokojen porrastamisen takia. Niin sen mukaan voi sitten etsiä vikaa akulta tulevasta johdosta tai sitten ohjaus/valvontayksiköstä tai sen syöttämistä kuormista.
Jotka saa taas virtansa kuvan oikealla puolella näkyvistä kolmesta mustasta 5.5mm*2.1mm tehonsyöttöliittimestä. Noihin liittimiin tulee sitten liitettyä esimerkiksi vaikka kasvihuoneen valaistus. Tiedon keräämiseen tarvittavia laitteita jne.
Lopuksi paikalleen asennus
Läpivienteihin kasvihuoneeseen sopi hyvin sähköasennuksessa käytettävät TET 7-10 läpivientikumet. Joita tuli laitettua saman tien 2 kappaletta, jolloin jää pieni laajennusvara vaikka toisella aurinkokennolle.
Itse aurinkokennolle ei tullut hankittua vielä telinettä, mutta potkukelkasta saa myös toimivan telineen, kunnes kunnollinen tulee hankittua tai tehtyä.
Lopulta ohjaus/valvontayksikkö ja akku on myös paikallaan. Ja aurinkokenno kerää aurinkoenergiaa talteen akkuun. Tähän on sitten helppo asentaa tulevaisuudessa lisää omia kokeiluja. Kuten vaikka kasvihuoneen tilaa monitoroiva tiedonkeruulaite, joka lähettää tiedot internettiin jne.
Copyright <> jyrki.k(at)innopultti.fi <> Päivitetty: 31.10.2016