AVR-lämpötila termostaatti

Olin pidemmän aikaa suunnitellut lämpötilatermostaatin kehittelyä AVR:lle, kun PIC:lle sellaisen olen jo onnistunut tekemään. Ja lopulta sain jotain aikaiseksi myös AVR:lle.

Ja näin ollen tuohon lämpötilatermostaattiin piti sitten sisällyttää yhtä ja toista. Jopa niin paljon, että AVR Tiny2313 ohjelmamuistikin meinasi loppua kesken.

Nyt tämä laite toimii vain lämpötilatermostaattina, jossa on mahdollisuus asettaa lämpötilaraja. Joko 0 asteesta noin -45 asteeseen. Tai 0 asteesta noin +130 asteeseen.

Lisäksi laitteessa on hystereesitoiminto haluttaessa. Laitteen näyttönä on 2*8 merkin LCD-näyttö. Ja ulostulona yksi pinni AVR Tiny2313 D-portissa. Tähän pinniin voi sitten kytkeä tyristorin, transistorin, summerin, lämpöpatterin, tuulettimen jne. Kehittelyvaiheessa tuohon pinniin on laitettu toistaiseksi vihreä ledi.

Sitten voisi vielä sanoa, että kun alkaa jotain suunnitteleen. Niin suunniteltavasta laitteesta meinaa aina tulla monimutkainen ja liikaa toimintoja sisältävä ja kaiken lisäksi hankala käyttää. Joten tätä systeemi kehitelläessä ajattelin, että pitää toiminnot mahdollisimman vähissä, koska kaikkia toimintoja ei kumminkaan tarvita.

Parastahan olisi jos kaikki toimisi yhdellä napilla. Siitä napista laite käynnistyy ja sammuu. Mutta tällä kertaa jouduin turvautuun 3 nappiin, joihin sisältyy jo lämpötilarajan säätö, jonka ylittyessä AVR Tiny2313 D-portissa menee yksi pinni päälle ja pois.

Lämpötilarajan säätö vie kaksi nappia. Eli plus ja miinusaste napit. Sekä kolmasnappi, jolla kytketään raja-arvo käyttöön ja pois. Samoin kuin termostaattiin sisäänrakennettu hystereesitoiminto päälle ja pois. Näiden nappien painelujen vaikutuksia voi sitten tarkkailla 2*8 merkin LCD-näytöltä. Siinä koko idea jota lähdin toteuttaan.

Copyright <> jyrki.k(at)innopultti.fi <> Päivitetty: 15.8.2007