Suunnitelma

GSM-lukon ensinmäisen ohjelman toiminnot

1) GSM-lukko pitää saada aukaistua/lukittua soittamalla siihen kännykällä. GSM-lukon ei tarvitse vastata soittoon. Riittää että katkaisee puhelun ja lukitsee tai avaa lukon riippuen onko se kiinni vai auki.

2) Lukkoon pitää voida ohjelmoida enemmän kuin yksi puhelinnumero jolla lukon ohjaus onnistuu. Myös ohjelmoituja numeroita pitää voida poistaa.

3) Lukon pitää muistaa ohjelmoidut numerot sähkökatkon jälkeenkin eli ne pitää ladata EEPROM-muistiin. Samoin kuin mikä oli lukon tila ennen sähkökatkoa.

Pidemmälle kehitetyn GPS-GSM-lukko ohjelman ominaisuudet

1) Lukon ohjaus toimii myös tekstiviesteillä sanoilla Avaa, Lukitse ja Tila.

2) Lukko lähettää palautetekstiviestejä tilastaan, aina kun saapuu ohjaustekstiviesti aikaisemmin ohjelmoidusta kännykkänumerosta.
Palautetekstiviesteihin GPS-GSM-lukko liittää mukaan GPS-koordinaatit jos ne on saatavilla.
GPS-koordinaatteja pääsee katsomaan tulleesta tekstiviestistä löytyvän linkin kautta Google mapsin sivulle, josta voi käydä tarkastamassa missä päin lukko löytyy kartalta. Tämä onnistuu esimerkiksi kännykällä, jossa on internetselain. Asiasta löytyy videotakin sivun vasemman puolen Video linkistä.

Tai GPS-koordinaattien paikka kartalla voi selvittää menemällä tietokoneella http://maps.google.fi sivulle ja laittamalle sinne tekstiviestissä olevan GPS-koordinaatin.

3) Lukko lähettää myös väärän ohjausviestin tullessa ohjeen mitä pitää tekstiviestiin kirjoittaa uudelleen lähetettävää ohjauskäskyä varten.

Kaikesta tuosta vielä toimintakaavio GPS-GSM-lukon toiminnasta:

Rautapuoli

GSM-moduli

GSM-moduli on koko tiedonvälitys systeemin sydän. Ja niitä saa ostaa valmiina. Ja se on pakko ostaakin valmiina, koska kyseessä on radiolähetin. Joka ottaa yhteyden matkapuhelinverkkoon. Ja näin ollen sellaisen tekeminen ilman osaamista ja kaikenlaisia mittalaitteita on mahdotonta. Joten parempi ostaa valmiina. Ja päädyinkin sarjaportin RS-232-väylän kautta AT-komennoilla ohjattavaan BENQ M23 GSM-moduliin. Hakusanalla ”BENQ M23” löytyy sitten kyseisestä modulista enemmänkin tietoa, kuten AT-komennot ja sähköisetominaisuudet.

Mikro-ohjaimen valinta

Mikro-ohjaimena on tässä projektissa 28 pinninen 18F2550, joka on Microchipin kehittämä mikro-ohjain. Ja omaa tarpeen vaatiessa enemmänkin I/O-väyliä muita sovellutuksia varten.

GPS-moduli

GPS-modulina on Fastrax uPatch100C9, joka toimii 9600baud nopeudella sarjaliikenneväylässä.

GPS-modulia ja GSM-modulia varten piti rakentaa myös kahden NPN-transistorin kytkin, joiden avulla valitaan milloin luetaan GSM-modulia ja milloin GPS-modulia. Tämä siksi, että PIC 18F2550 mikro-ohjaimessa on vain yksi RS-232 väylä. Joten sen käyttövuoroja pitää jakaa. Tämä ei ole ongelma kumminkaan, koska GPS-modulia luetaan vain silloin kun halutaan lukea GPS-koordinaatit. Eli hyvin harvakseen. Tämä kahden NPN-transistorin kytkimen kytkentäkaavio löytyy sivun lopusta löytyvästä kytkentäkaavio kuvasta.

Mikro-ohjaimen ohjelmointikieli

Ohjelmointikielenä on asembly. Joka minusta on joka projektissa aina hyvä ratkaisu, kun ajasta ei ole kyse. Ja kaiken lisäksi Microchip tarjoaa asemblykielelle ilmaisen MBLAP-kehitysympäristön. Jolla on helppo rakentaa ja testata hyvinkin pitkälle koodin toimintaa. Kaikkea tuollakaan ei voi testata. Vaan loput pitää testata itse raudassa.

Käyttöliittymä

Käyttöliittymänä on sama, kuin aikaisemmin tehdyssä GSM-lukossa. Eli 2*16 merkin LCD-näyttö ja kaksi lediä punainen ja vihreä. Ledeihin tulostuu GPS-GSM-lukon tila auki eli vihreä ledi palaa ja kiinni eli punainen ledi palaa. Muut lukon toimintaa informoivat tekstit tulostuvat LCD-näytölle. Ledien tilalle voi myöhemmin lisätä myös releitä, kontaktoreita, puolijohteita yms. Joilla voidaan ohjata eri laitteiden toimintaa. Mitä ne laitteet sitten onkaan. Parilla napilla hoidetaan GSM-lukon avaamiseen ja lukitsemiseen tarvittavien kännyköiden puhelinnumeroiden lisäys ja poistaminen PIC 18F2550:n EEPROM-muistiin. Sekä painamalla molemmat napit pohjaan saadaan LCD-näytölle näkyville GPS-koordinaatit jos ne on saatavilla.

Rautapuolen rakentelua

Rautapuoli on tehty niin sanotulle reikälevylle. Joka on halpa ja riittävän toimiva ratkaisu tähän kokeiluun. Rautapuolesta tuli tietysti tehtyä Paintilla uudempi versio:

Kytkentäkaaviosta löytyy myös osaluettelo.

Copyright <> jyrki.k(at)innopultti.fi <> Päivitetty: 29.7.2011