GPS-tagi suunnitelma

Mitä tämän GPS-tagin ohjelmisto tekee

1) GPS-tagiin pitää voida lähettää tekstiviestinä asetukset. Kuten sen sivuston osoitteet, jonne sen halutaan lähettävän GPS-dataa. Ja GPS-tagin tunnus, josta tietää mikä GPS-tagi olisi kyseessä.

2) Gps-tagi lähettää internettiin GPS-koordinaatin, nopeustiedon Km/h ja suunnan. GPS-tagin tavoitteena olisi, että se pystyy lähettämään GPS-paikkatietoja ainakin 1 minuutin välein nettiin. Joka voi olla tässä ehkä jopa lyhyempi kun kokeilun koodia hieman parantelee nopeammaksi. Toisaalta myös pidempi riippuen tietoa nettiin välittävän GPRS-yhteyden ja tietoa vastaan ottavan Web-palvelimen nopeudesta ja kuormituksesta yms.

3) GPS-paikkatiedon välitykseen internettiin käytetään HTTP-pyyntöjä. Joilla internetselaimetkin keskustelee internetpalvelimien kanssa.

4) GPS-tagi tuottaa valmiiksi http://maps.google.fi internetsivustolle kelpaavia linkkejä. Jolloin käyttöliittymä eli paikkatietoa esittävä sivusto vain näyttää linkin selaimessa yksinkertaisuudessaan. Mutta koska tämä projekti on vuodelta 2011 niin tuo ei enää toimi Googlen mapsissa 6.3.2023. Mutta kun tätä projekti tuli tehtyä vuonna 2011 se toimi lyhyessä kokeilussa halutusti mikä oli tarkoituskin. Asian voi todeta videolta. Nykyään Google tarjoaa parempia vaihtoehtoja samaan asiaan jos tuollaisia systeemejä haluaa kokeilla.

Itse GPS-paikkatietoa vastaanottavasivusto

Tämän GPS-paikkatietoa vastaan ottavan sivuston ohjelmointikieli on PHP. Jolla pääsee myös tarvittaessa kirjoittamaan suoraan MySQL-tietokantaan. Tässä projektissa tosin kirjoitetaan vain loki.txt tiedostoon, jotta toteutuksesta ei tulisi kovin monimutkainen.

Rauta eli itse GPS-tagin komponentit

GSM-moduli

GSM-moduli on koko tiedonvälityssysteemin sydän. Ja niitä saa ostaa valmiina. Ja se on pakko ostaakin valmiina, koska kyseessä on radiolähetin. Joka ottaa yhteyden matkapuhelinverkkoon. Ja näin ollen sellaisen tekeminen ilman osaamista ja kaikenlaisia mittalaitteita on mahdotonta. Joten parempi ostaa valmiina. Ja päädyinkin sarjaportin RS-232-väylän kautta AT-komennoilla ohjattavaan BENQ M23 GSM-moduliin. Hakusanalla ”BENQ M23” löytyy sitten kyseisestä modulista enemmänkin tietoa, kuten AT-komennot ja sähköisetominaisuudet.

GSM-modulin antenni

GSM-modulin yksi oleellinen osa on antenni. Ja koska nyt on kyseessä GPS-tagi. Niin siinä olisi hyvä olla pieni joustava antenni, jotta se ei olisi tiellä ja sen saisi piiloon. Joten täytyy valmistaa johtimesta noin 83mm pitkä antenni GSM-modulille. Tuo noin 83mm pitkä antenni tulee kaavasta. Valonopeus eli 300 000 000m/s jaettuna GSM-taajuudella 900 000 000Hz. Ja joka jaetaan vielä luvulla neljä. Niin saadaan antenninpituudeksi 83,333mm. Tuosta pyöristin pituuden 83mm. Ja näin on syntynyt niin sanottu 1/4-aallon antenni. Antennien pituuksista ja niiden mitoittamisesta saa jokainen lisää tietoa internetistä.

Mikro-ohjain

Mikro-ohjaimena on tässä 28 pinninen 18F2550, joka on Microchipin kehittämä mikro-ohjain. Ja omaa tarpeen vaatiessa enemmänkin I/O-väyliä muita sovellutuksia varten.

GPS-moduli

GPS-modulina on Fastrax uPatch100C9, joka toimii 9600baud nopeudella sarjaliikenneväylässä. GPS-modulia ja GSM-modulia varten pitää rakentaa myös kahden NPN-transistorin kytkin, joiden avulla valitaan milloin luetaan GSM-modulia ja milloin GPS-modulia.

Tämä siksi, että PIC 18F2550 mikro-ohjaimessa on vain yksi RS-232 väylä. Joten sen käyttövuoroja pitää jakaa. Tämä ei ole ongelma kumminkaan, koska GPS-modulia luetaan vain silloin kun halutaan lukea GPS-koordinaatit. Eli hyvin harvakseen.

Mikro-ohjaimen ohjelmointikieli

Ohjelmointikielenä on asembly. Joka minusta on joka projektissa aina hyvä ratkaisu, kun ajasta ei ole kyse. Ja kaiken lisäksi Microchip tarjoaa asemblykielelle ilmaisen MBLAP-kehitysympäristön. Jolla on helppo rakentaa ja testata hyvinkin pitkälle koodin toimintaa. Kaikkea tuollakaan ei voi testata. Vaan loput pitää testata itse raudassa.

Käyttöliittymä

Käyttöliittymänä on 2*16 merkin LCD-näyttö kertomassa mitä milloinkin tapahtuu. Näytön tosin voisi korvata tässä parilla ledillä. Mutta menkööt tässä versiossa nyt LCD-näyttönä. Lisäksi on ainakin yksi nappi, jolla voidaan hyväksyä tekstiviestinä tulevat asetukset. Tähän systeemiin teen jo valmiiksi kumminkin 2 nappia. Toiselle napille tulee kumminkin käyttöä jossain vaiheessa.

Rautapuolen rakentelua

Rautapuoli on tehty niin sanotulle reikälevylle. Joka on halpa ja riittävän toimiva ratkaisu tähän kokeiluun.

Rautapuolen kytkentäkaavio:

Kytkentäkaaviosta löytyy myös osaluettelo. Kuvassa on myös ylimääräisenä 1 ledi, jonka varmaan joskus asennan tähän projektiin. Lopuksi kaikki piti vielä sovitella koteloon.

© Copyright <> jyrki.k(at)innopultti.fi <> Päivitetty: 15.8.2011