Suunnitelma
Rautapuoli
Koska käytin tämän lämpömittarin pohjana aikasemmin rakentemaani laskuria. Niin se aiheuttaa sen, että toteutan homman Microchipin mikro-ohjaimella mallia 16f628a.
Lämpötila-anturi
Lämpötila-anturiksi valitsin SMT160-30. Siinä on PWM-ulostulo, josta saa kaavan: pwm= 0.320+0.00470*t ( t= Celsius aste) mukaan laskettua lämpötilan. Näin ollen ei tarvitse mitään A/D-muuntimia yms. Laskemaan jännitemuutoksia esim. NTC tai PTC vastuksista. Ja näin ollen hankaloituisi myös kalibrointi.
Käyttämällä SMT160-30 anturia voi kalibroinnin tehdä vain poikkeuttamalla saatua tulosta johonkin suuntaan. Jollei se pidä paikkaansa heti, vaan heittää oikeasta lämpötilasta esim. 2 astetta. Tosin itse en havainnut tuollaista ongelmaa. Mainittakoon vielä, että ostin kyseisen anturin valmiiksi tehtynä, eli siinä oli valmiina liitin, joka sopii piikkirimaan. Ja johto, joka oli värikoodattu näin: ruskea = plus , valkoinen = miinus ja vihreä = PWM-signaali .
Ohjelmointikieli
Ohjelmointikieleksi valitsin asemblyn. Koska se on itselleni helpoin ja yksinkertaisin. Johtuen siitä, että olen sillä ohjelmoinut mikro-ohjaimia alusta asti. Ohjelma ei ollut kumminkaan helppo toteuttaa tämän pwm= 0.320+0.00470*t ( t= Celsius aste) kaavan takia. Tosin ohjelmassa liukuvankeskiarvon laskennan koodin pystyin kopioimaan suoraan aikasemmin tekemästäni lambdamittarin koodista, mikä helpottikin koodausta.
Kehitysympäristö
Kehitysympäristönä tätä koodia tehdessä oli Microchipin sivuilta ilmaiseksi ladattava MBLAB-kehitysympäristö. Tuon mukana tulee myäs MPASMWIN-kääntäjä. Joka olikin oikeastaan tärkein työkalu. Ohjelman kokeilun tein suoraan itse piirilevyllä. Ja sen jälkeen tein tarvittavat korjaukset, kunnes koodi toimi oikein.
Tämähän ei ole kyllä mikään nopein menetelmä, kun PIC 16f628a piiriä piti irroitella itse piirilevystä ja ohjelmointilaitteen välillä lukemattomia kertoja. Mutta sillä ei ollut niin merkitystä, kun ei ole mitään aikataulua vaan homma on pelkkä harrastus.
Joka tapauksessa tällä menetelmällä sain jälleen itseäni tyydyttävän lopputuloksen vaikka aikaa se veikin.
Copyright <> jyrki.k(at)innopultti.fi <> Päivitetty: 10.2.2006