Suunnitelma

Koska tämä laskuri on päivitetty versio aikaisemmasta prototyyppi laskurista. Niin tähän on tehty vain kunnollinen piirilevy koekytkentäreikälevyn tilalle. Niin suunnitelmaksi kelpaa itse piirilevy ja osaluettelo.

Piirilevy

Piirilevyä varten on pdf-tiedosto, jonka voit ladata tästä (laskuri.pdf). Jolla voit itse tehdä piirilevyn valotukseen tarvittavan ”filmin”.

HUOM. Muista ennen piirilevyn valoitusta varmistaa, että mittasuhteet on kohdallaan tulostetussa ”filmissä”. Tämän voit tehdä säätämällä laskuri.pdf tiedoston tulostuksen asetuksia ja tulostamalla piirilevyn kuvan ensialkuun tavalliselle paperille. Ja kokeilemalla siinä millä tulostuksen asetuksilla. Esim. Pic 16f628 pinnit osuu kohdalleen tulosteessa. Tämän jälkeen sitten tulostat samoilla asetuksilla saman kuvan läpinäkyvälle kalvolle ja näin ollen sinulla on ”filmi” valmis.

Piirilevyn tekemiseen voi saada lisävinkkiä piirilevyn valmistusohjeista.

Osaluettelo

Mikrokontrolleri 16F628 1kpl.

Regulaattori 7805 1 kpl.

Keraaminen kondensaattori 100nF ja jännitekesto noin 25V tai enemmän 2kpl

Elektrolyytti kondensaattori 47uF 25V 1 kpl.

Transistorit BC 547 4 kpl.

Vastus 2,7Kohm 4Kpl.

Vastus 10Kohm 2Kpl.

Vastus 100ohm 1Kpl.

7-segmentti HDSP-5503 330H-THAILAND 4kpl.

Riviliitin 3-napainen 2kpl.

Sulakekanta 1kpl.

Sulake 100mA 1kpl. PIC 16F628-04/P 1kpl.

Kide 4Mhz (Sisältää kondensaattorit sisään rakennettuna.) 1kpl.

Kotelona on Bebekistä hankittu G107-koteloon, jonka mitat on 150*80*30 mm.

Holkkirimaa tai muutaman holkkikannan. Jotta saat picille kannan ja näytön 7-segmenteille tehtyä haluttaessa korotuksen, jotta se ylttyisi kotelon kanteen asti seuraavassa kuvassa näkyvällä tavalla.

Eli siis holkkirimoja pinotaan päällekkäin kunnes segmentit yltää sen kotelon kanteen jossa tämä piirilevy tulee olemaan. Kuten seuraavasta kuvasta voi nähdä.

Sitten tarvitset vielä jonkin asteisen sulkeutuvalla kytkimellä olevan ”anturin” Esim. Reed-releen kuten yläpuolella olevassa kuvassa oleva valkoisilla johdoilla oleva musta muovipala, jossa on 2-puoleinen keltainen teippi kiinnitystä varten. Tai sitten vaihtoehtoisesti jonkin kytkimen, jolta tulee pulsseja laskurille.

Ja lopuksi myös lukkiutumattoman sulkeutuvalla kärjellä olevan napin, jolla voit tallettaa laskurin lukeman EEPROM-muistiin aina kun haluat. Tai sitten tarkastaa mikä lukema on EEPROM-muistissa.

Copyright <> jyrki.k(at)innopultti.fi <> Päivitetty: 25.5.2004