Suunnitelma
Sähkökuva
Alkuun yksinkertainen sähkökuva piirrettynä Paintilla. Kuvassa ei ole piirrettynä 7-segmenttien kytkentöjä, niistä lisää tietoa kohdassa ”Näyttö” tällä sivulla.
Sähkökuva tehtynä koekytkentälevylle
Eli kuinka tein kytkennät koekytkentälevylle. Siihen kun on helppo tehdä yhtä ja toista kytkentää. Eikä tarvitse sotkeentua kuparin syövytysaineisiin yms. Tässä kuva miten itse olen toteuttanut kytkennät verolevylle piirrettynä Paintilla.
Eli tarvitset palan reikälevyä ja kourallisen komponentteja. Joista seuraavaksi.
Näyttö
Näyttönä on 2kpl 2*7-segmentti näyttöä. Mallia TR322 4E.
Eli pieni halpa noin 1cm*1cm 2*7-segmentti näyttö. Jonka voi ja kannattaakin korvata jollain hienommalla ja isommalla haluttaessa. Mutta sitten täytyy vain huomioda, että nykyinen kytkentä ei pidä paikkaansa. Jotenka jos sen vaihdon haluat tehdä. Niin seuraavassa kuvassa on selostus miten 7-segmentit on kytketty 16F628:an B-portin pinneihin:
Mikro-ohjain 16F628:an B-portin pinnit 0-6 kytketään näin:
B-portti pinni 0 -> 7-segmentti 1.
B-portti pinni 1 -> 7-segmentti 2.
B-portti pinni 2 -> 7-segmentti 3.
B-portti pinni 3 -> 7-segmentti 4.
B-portti pinni 4 -> 7-segmentti 5.
B-portti pinni 5 -> 7-segmentti 6.
B-portti pinni 6 -> 7-segmentti 7.
Transistorit
Transistoreita NPN BC546 * 4 kpl. Muutakin NPN mallia olevaa transistoria voi käyttää. Mutta niiden olisi hyvä kestää virtaa ainakin 100mA ja jännitettä noin 5V.
Vastukset
Transistoreille tarvitset lisäksi vielä 4kpl vastuksia. Jotka kaikki voisi olla kokoa 1Kohm. Nuo 1Kohm vastukset R1, R2, R3 ja R4 tulee noiden neljän transistorin kannalle. Ettei kantavirta pääse nouseen liian isoksi syystä tai toisesta. Noissa 4:ssä transistorin kytkennässä kun transistorin emiitteri on kytketty suoraan maahan. Ja kannan ja emiitterin välillä on vain transistorin BE ”diodi” välissä rajoittamassa virtaa. Ja diodihan harvemmin rajoittaa myötäsuuntaan kulkevaa virtaa. Niin siksi tuo vastus jokaisen transistorin kannassa.
Vastus R5, johon olen laittanut tässä kytkennässä napin. Vastuksen R5 koko kannattaa valita ainaski vähintään 1Kohm:si niin sillä saa riittävän kontaktin maahan. Napille ei tosin ole tässä projektissa mitään käyttöä. Mutta ehkä seuraavassa voisi olla. Voit myös itse keksiä myöhemmin esiteltävässä lähdekoodissa sille jonkin tehtävän.
Vastus R6 tuolle anturille. Joka hoitaa pulssit 16F628:lle. Eli vastus tuo 16F628:in pinniin 3:me 0V, joka sitten kipataan tuolla anturin kärjellä +5V:si. Vastuksen R6 arvona olen itse käyttänyt noin 1Kohm. Se saa olla varmasti isompikin eikä varmasti haittaa.
Lopuksi vielä tuo 33Kohm vastus, jota voi käyttää kun 16F628:lle täytyy tehdä resetti.
Muut osat
Regulaattori 8505:si, sulkeutuva nappi, kide 16f628:lle.
Ohjelmakoodi laskurille
Itse ohjelmakoodi laskurille, joka herättää laskurin eloon. Täytyy huomioida nyt tuon 4 x 7-segmenttinäytön virrankulutus, varsinkin jos laskuri toimii paristojen varassa. Tällöin 7-segmenttinäyttöjä ei voi pitää päällä koko aikaa vaan ne täytyy sammuttaa välillä.
© Copyright <> jyrki.k(at)innopultti.fi <> Päivitetty: 30.11.2002