Toteutus
Muutama kuva laskurista toiminta kuntoisena. Klikkaa niin saat isomman kuvan:
Toistaiseksi 3 viimeisintä 7-segmenttiä palaa himmeästi. Tuon ongelman aiheuttaa itse koodi.
Isompi kuva kompponenttipuolesta.
Isompi kuva foliopuolesta.
Lopuksi koko systeemi vielä 7,2V virtalähteen kanssa.
Ohjelmakoodi
Itse ohjelmasta olen tehnyt 2 versiota 16f628:lle. Ensinmäisen ja toisen versioiden ero 16F628:lle on laskurin toiminnoissa.
Ensinmäisessä versiossa laskuri1:si numerot eli nuo 4kpl 7-segmenttiä palaa koko ajan. Eli versio ei ole millään tavalla paristo/akku ystävällinen.
Version numero 1 asemblykielinen lähdekoodi.
Version numero 1 käännetty HEX-koodi.
Toisessa versiossa nuo 7-segmentit taas sammuu automaattisesti hetken kuluttua siitä hetkestä kun ne on syttyneet.
Version numero 2 asemblykielinen lähdekoodi.
Version numero 2 käännetty HEX-koodi.
Lopuksi testaus
Tämä pitäisikin sitten olla kaikkein helpoin homma. Eli poltat jomman kumman ohjelma version 16F628:lle. Sitten vaan 16F628 kiinni tehtyyn koekytkentälevyyn tai mahdollisesti hienompaan itse tehtyyn kunnon piirilevyyn. Ja kytketään jännite.
Jos kaikki on mennyt hyvin. Niin näyttöön pitäisi ilmestyä lukema 0000, joka jää palaamaan siihen ohjelmaversiossa laskuri1 ja taas laskuri2-versiossa se sammuu hetken päästä.
Nyt sitten vaan häiritset magneettikytkintä tai koskettimen kärkiä. Mitä nyt sitten oletkaan keksinyt laittaa tuohon anturin paikalle. Ja tutkit samalla vaihtuuko lukema.
Niin ja muista, että anturin tms. Olisi olisi hyvä olla mallia palautuva eli kytkimen kärjet avautuu kun kytkin vapautetaan, jotta lukema muuttuisi laskurissa.
Jos lukema alkaa näytössä rullaamaan eteenpäin olet onnistunut rakentamaan laskurin, joka laskee 0-9999. Lukeman nollaaminen onnistuu helposti katkaisemalla jännite hetkeksi aikaa laskurilta.
© Copyright <> jyrki.k(at)innopultti.fi <> Päivitetty: 30.11.2002