Ongelmia

Tämäkään rakenteluprojekti ei sujunut ongelmitta. Koska valossa käytetään ohjauksessa PWM-suhdetta. Niin se ja LCD-näyttö ei suostuneet ensin yhteistyöhön. Vaan LCD-näyttö päätti tehdä aina lakon, kun valon tehoa yritti nostaa. Ongelma korjautui, kun LCD-näytölle veti suoraan oman jännitesyötön 7805 regulaattorin vierestä. Tämä sai LCD-näytön toimimaan, mutta ei poistanut näytön tekstien ”värinää” täysin, kun valon tehoa nostaa. Mutta värinä on lähes huomaamaton.

Toinen ongelma on myös tuon PWM-säädön ja valotehon lisäykseen liittyvä ongelma. Ja se aiheuttaa A/D-muuntimen arvojen heilahtelua, koska jännite hieman notkuu kun valoteho lisääntyy/pienenee ja virran kulutus kasvaa samassa suhteessa. Ja sen taas A/D-muunnin näkee potentiometriltä tulevana jännitevaihteluna. Tämä taas näkyy tietysti itse valossa äkillisinä valotehon hyvin lyhyinä kirkkauden muutoksina. Eli voisi sanoa että systeemi alkaa resonoimaan.

Tätä ongelmaa korjatessa tuli tehtyä jos jonkinlaista koodikokeilua. Ja lopulta onnistuinkin eliminoimaan värähtelyn liukuvalla keskiarvonlaskennalla, kun luetaan jännitettä potentiometriltä. Ja tämä sai valon pysymään tasaisena. Tosin tämä maksoi valotehon säätämisen alkuhitauden, kun potentiometriä alkaa vääntämään johtuen liukuvasta keskiarvon laskennasta. Mutta jos aloittaa säätämisen rauhallisesti, niin alkuhitauden tuomaa äkillistä hyppäystä valotehossa ei huomaa.

Tämänkin ongelman voisi ehkä korjata varmasti monikierros potentiometrillä ilman koodilla tehtyä keskiarvonlaskentaa A/D-muuntimen antamista arvoista.

Kaikki nämä ongelmat korjaantuisi taas varmasti, jos suunnittelisi tässä kuvassa:

näkyvän reikälevylle tehdyn piirilevyn kunnon piirilevylle. Tämän uskoisin poistavan suurimman osan häiriötekijöistä. Mutta koska tämä on lähinnä harrastusprojekti, niin en siihen hommaan lähtenyt.

© Copyright <> jyrki.k(at)innopultti.fi <> Päivitetty: 15.2.2009