Säätä kestävä rauta

Suunnitelma lyhyesti

Eli tarkoitus olisi rakentaa oikeastaan lähinnä koteloitu koekytkentälevy, joka kestää säätä oman virtalähteen varassa ja omaa kyvyn lähettää/vastaanottaa dataa tässä tapauksessa SIM908 GSM/GPS-moduulilla internettiin ja tekstiviesteinä. Ehkä myös mikrofoni ja pieni kaiutinkin olisi mahdollista tähän vielä liittää kuin myös lämpötila-anturi jne…

Kotelointi

Koko systeemin tärkein osa on oikeastaan kotelo, joka kestää säätä. Tähän tulikin valittua sähköasennuksissakin pinta-asennukseen käytettävä AP9-jakorasia. Niitä kun saa ilman kiinnitysruuveja kannen tiiviiseen kiinnittämiseen, jotka hukkuisi. Kansi kun menee tiukasti ja tiiviisti kiinni vain painamalla se kiinni. Joten sitä on helppo huoltaa tarvittaessa maastossakin. Niitä saa myös niin tiiviinä, että parhaimmat voisi upottaa veteen halutessa. Sen lisäksi kotelo on minusta sopivan kokoinen siihen tarkoitukseen, että sen voi piilottaa helposti kiven koloon, muurahaispesään tai laittaa vaikka kaasuilmapallon kyytiin yläilmoihin jne. Kaiken lisäksi nuo AP9-kotelot on halpoja eli noin 2-4 eurolla saa jo käytännössä vesitiiviin kotelon.

Virtalähde

Virtalähteenä on tarkoitus käyttää neljää AA-litiumparistoa sarjaan kytkettynä. Koska sellaiset näyttäisi omassa käytössä olevassa riistakamerassa kestävän hyvin pakkasta ja hellettä menettämättä toimintakykyään. Vaikka kamera lähettäisi kuvia sähköpostiin joka päivä vuoden aikana. Ehkä myös tämän virtalähteen jännitetarkkailun voisi toteuttaa niin, että siitä saisi tiedon aina kun tämä rauta lähettää dataa jostain tekstiviestiin tai internettiin.

Raudan aivot

Raudan aivoina käytön PIC 18F2550 mikro-ohjainta. Ja ihan vain siksi, että sitä osaan käyttää ja sillä saa tehtyä monenlaista halutessaan hyvin nopeastikin. Alkaen mitä erilaisempien anturien lukemisesta päätyen LCD-näytön ja ledien ohjaamiseen. Ja kaiken lisäksi noita mikro-ohjaimia sattuu olemaan muutama ylimääräinen.

Tiedonsiirto

Aikaisemmin tulikin jo mainittua SIM908-GSM/GPS-moduuli, jonka tarkoitus on hoitaa tiedonsiirto ja vastaanotto, jotta rautaa voisi ohjailla/lukea internetistä ja tekstiviesteinä vähintään.

Anturointi

Antureiksi ajattelin asentaa ainakin jonkin aikaisemmissa projekteissa käytettyjä lämpötila-antureita. Ehkä myös magneettikytkin on tarkoitus asentaa, koska itse asiassa tästä projektista on tarkoitus tehdä pieni kokeilu, jossa tuota magneettikytkintä tulee käytettyä ulkoilmassa. Sen lisäksi voisi vielä ehkä asentaa myös mikrofonin ja pienen kaiuttimen, mutta sen näkee sitten miten tilaa AP9-kotelossa riittää, kun tämä suunnitelma etenee.

Osien sijoittelu koteloon

Osien sijoittelu tuohon koteloon tuottaa tässä projektissa eniten miettimistä. Osat kun olisi hyvä saada mahtumaan koteloon niin fiksusti, että koekytkentälevyä ei tarvitsisi ottaa kotelosta pois, kun lataa uusia koodeja mikro-ohjaimeen, monitoroi RS232-väylää jne. Mutta tähän kaikkeen tuskin pystyy, koska tilaa ei ole paljoa. Joten tässä voi joutua tekemään kompromisseja. Mutta koska kuvat kertoo enemmän osasijoittelusta, niin niitä tulee varmaan ladattua tämän suunnitelman toteutukseen…

Kytkentäkaavio laadittuna Paintilla…

Kytkentäkaaviossa on I2C-väylä ja kuuloke ja mikrofoni piirrettynä. Mutta niitä ei tähän projektiin vielä tullut tehtyä rautaan asti. Koska ne vie tilaa ja tarkoitus on vain testata rautaa sopivalla koodilla myöhemmin ilman mitään ylimääräisiä hienouksia.

Copyright <> jyrki.k(at)innopultti.fi <> Päivitetty: 17.11.2022