Kirjat


Ideoiden Suomi


Pauli Havaste & Jussi Sippola


Luettu 2019.


Kirjan takakannen kuvauksessa lukee näin:
” Tässä kirjassa 33 suomalaista tutkijaa, yritysmaailman visionääriä ja villien ideoiden sanansaattajaa kertoo, miten poikkeukselliset ideat syntyvät ja miten niitä toteutetaan. ”
Niinpä tämä kirja lähti mukaani kirjastosta.

Kirjassa kerrotaankin monista ideoista, kuten sateentekokoneista, aaltoenergiasta. puhtaammasta sisäilmasta, kvanttitietokoneista, tekoälystä, kiertotaloudesta jne. Eli ideoita ja niiden kehittäjiä käydään laidasta laitaan läpi lyhyesti. Koska 188 sivuun ei voi lähteä noin monesta ideasta kovin paljoa kertomaan.

Toisin sanoen tämän kirjan läpi lukemalla pääsee näkemään useita ideoita ja kehittäjiä. Mitä Suomesta löytyy. Joten jos ideat ja kehittäjät niiden takana kiinnostaa. Niin tämä kirja kannattaa lukea jo pelkästään siksi, että lukeminen on tehty helpoksi. Eikä ideoissa mennä niin syvälle, niin että pitäisi ymmärtää asioista enemmänkin.


Paskanjauhantabisnes


Andrè Spicer


Luettu 2019.

Tuotamme kestävän kehityksen mukaisen digitaalisen tuotteen. Luomaan lisäarvoa luonnon diversiteettiin. Tuote tuo luonnon diversiteetin 5G, OLED ja CCD-tekniikan avulla nähtäville terävänä ja tarkkana. Tuote valmistetaan täysin kierrätettävistä sertifioiduista materiaaleista, jotka on ISO 9001 laadunhallintajärjestelmän mukaisia. Tuotteen valmistuksen suunnittelussa on käytetty viimeisintä AI-teknologiaa ja digitaalisia lohkoketjuvarmenteita takaamaan tuotteen laatu ja ainutkertaisuus.


En tiedä ymmärsitkö äsken kirjoitettua tekstiä. Mutta tuollaiseen tekstiin tai jopa puheeseen saatat törmätä firmojen internetsivuilla tai vaikka toimitusjohtajan puhumana. Kun toimitusjohtaja haluaa kertoa, että firmassa tehdään jotain hienoa. Paitsi että tuote voi olla vaikka linnunpönttö, johon on laitettu kamera sisälle. Ei siis loppujen lopulta ole välttämättä mistään ihmeellisestä asiasta kyse. Mutta jotenkin siihen on saatu liitettyä myös tekoäly ja virtuaalivaluutoista tuttu lohkoketju.


Tämä kirja kertookin miten hämärretään asioita mitä erilaisemmin keinoin. Niin että lopulta et välttämättä edes tiedä, että he valmistavat niitä linnunpönttöjä. Mutta kuulostaa hienolta ja ehkä jopa firmalta johon voisi sijoittaa tai haluta heidän tuotteen ja ennen kaikkea maksaa siitä paljon.


Kuin toisen firman tekemän vastaavan ehkä halvemman tuotteen. Firman, joka kertoo tylsästi internetsivullaan vain tekevänsä linnunpönttöjä puusta tavanomaisin menetelmin ja joissa on kamera sisällä, josta taas saa tylsästi videokuvaa linnunpöntön tapahtumista omaan kännykkään tai taulutelevisioon halutessaan.


Ja koska erilaiset konsultit ja vastaavat on huomanneet, että tälläinen asioiden värittäminen eriväriseksi, kuin ne oli alun perin on tuottoisaa puuhaa. Niin se onkin levinnyt moniin eri asioihin. Mihin kaikkeen niin siitä voi myös lukea tästä Paskanjauhantabisnes nimisestä kirjasta.


NSA

Näin meitä seurataan.

Petteri Järvinen

Luettu 2018.

Tämä kirja tarttui käteen kirjastosta kun aikaisemmin oli uutisoitu,
kuinka eräs suuren käyttäjämäärän kerännyt ilmainen internetpalvelu oli antanut käyttäjiensä tietoja kolmansilla osapuolille.
Ilman että käyttäjät oli tästä ”tietoisia”.
Vaikka kyllähän sen jo arvasi, että näin käy joka tapauksessa. Kysymys oli vain koska?
Koska nämä ilmaiset palvelut miksei myös maksullisetkin palvelut saa rahansa tai ainakin osan niistä käyttäjien tietoja myymällä.


Mutta eihän tämä ole tietenkään ainoa tapaus, jossa joku kerää tietoja internetissä
pyörivistä joka päivä. Ja myy tai ainakin vaihtaa toiseen tietoon keräämiänsä tietoja.
Näitä tahoja on myös eri maiden terrorismin ja muiden maiden tiedustelusta ja sen
sellaisen torjunnasta vastaavat tahot. Jotka tietysti ”vain” yhteisen edun vuoksi kerää tietoja yleensä.
Kirja kertookin omasta mielestäni aika kattavasti myös näistä tahoista.
Joista yksi taho on tietysti NSA. Nämä tahot saattaa tietysti olla kenties tekemisissä jollain tavalla myös erilaisten
iternetissä ilmaiseksi tarjoavin palvelujen kanssa. Niitähän on tätäkin kirjoittaessa vaikka mitä.


Samalla myös kerrotaan eri keinoista miten tiedon keräys ja suoranainen vakoilu tapahtuu. Jopa silloin kun pyrit suojautumaan siltä.
Tarvitaan vain yksi pieni virhe ja et ole enää anonyymi internetissä.
Keinot ei tietenkään rajoitu välttämättä siihen, että joku tunkeutuu haitta ja vakoiluohjelmillasi tietokoneelle
tutkimaan mitä se sisältää tai mitä sillä teet. Keinovalikoima tietojen saamiseen on jotain muutakin. Jopa niin,
että matkapuhelimiin tai tietokoneisiin asennetaan omat ”sirunsa” keräämään tietoa, jota tietysti lähetetään eteen päin jne.
Jopa itse saatat omistaa tälläisen matkapuhelimen tai tietokoneen, jonka ei ole ehkä ollut tarkoitus edes päätyä sinun käyttöösi.


Joka tapauksessa kirjan luettua tietoturvasta saattaa alkaa ajetella eri tavalla. Johon myös kirjasta löytyy ideoita ja ohjeita.
Alkaen oman sähköpostin salaamisesta jne. Kirjan lukeminen menee tuskin siis hukkaan vaikka koko ajan uusia keinoja kehitetäänkin
vakoiluun tiedusteluun ja tietojen keräämiseen.


Seitsemän lyhyttä luentoa fysiikasta

Carlo Rovelli

Luettu 2018.

Kirjan esipuheessa ensinmäisenä lauseena on seuraava lause: ”Nämä luennot on kirjoitettu niille, joiden tiedot modernista tieteestä on vähäiset tai olemattomat.” . Sehän tarkoitti juuri minua ja varmasti montaa muutakin. Oikeastikin tämä kirja on varmasti yksi kirja joka kannattaisi lukea ensin. Jos suhteellisuusteoria, kvantit, avaruus, gravitaatio, aika ja jopa tekoäly/tietoisuus kiinnostaa. Kirjassa kerrotaan kaikista noista tai ainakin sivutaan jossain määrin.


Lisäksi kaikki nuo on pyritty kertomaan hyvin selkeästi ja helposti ymmärrettävässä muodossa. Tämän takia kirjasta ei juuri matemaattisia kaavoja löydy kuin yksi. Eikä siitä tarvitse ymmärtää mitään. Ja jopa todetaan, että sen kaavan ymmärtäminen vaatii vuosien perehtymisen kaavan selittämään asiaan. Eli avaruuden ja ajan taipumiseen tai johonkin sellaiseen.


Joka tapauksessa kirjan voi lukea helposti läpi jo pelkästään siksi, että luettavaa on hieman alle 100 sivua jos sisällysluetteloa ja lähdeluetteloa ei lasketa mukaan. Mutta siitä huolimatta luettuasi kirjan tiedät jotain suhteellisuusteoriasta, kvanteista, avaruudesta jne.


Robottien kukoistus
Teknologia ja massatyöttömyyden uhka
Martin Ford
Luettu 2017.

Itse olen nähnyt kun konenäkö on korvannut noin 10 työntekijää laadunseurannasta. Tai olen seurannut metallia käsittelevän koneen ja siinä olevan anturi ja tietotekniikaan tuotekehityksen johtavan siihen, että koneella voi tehdä töitä hyvin pienellä kokemuksella ja osaamisella. Saaden siitä huolimatta aikaiseksi yhtä laadukkaan työnjäljen. Kuin vastaavalla koneella tehty työ, jossa ei ole mukana yhtä kehittynyttä anturi ja tietotekniikkaa, mutta jolla voi saada yhtä hyvää jälkeä. Se vaatisi vain käyttäjältään pidempää kokemusta ja osaamista, jotta osaisi käyttää konetta saaden saman aikaiseksi. Itse asiassa tämän kehittyneen anturi ja tietotekniikan ansiosta tämäkin kone voidaan liittää teollisuusrobotin kanssa yhteen. Jolloin ihminen voidaan jättää lopullisesti välistä pois. Ja tätä yhdistelmää tai useampaakin voi valvoa yksi ihminen vaikka toiselta puolen maapalloa periaatteessa.

Ja tämä on varmasti monen käsitys siitä mitä tekniikan, automaation ja viimeisimpänä nyt tekoälyn kehitys tuo tullessaan. Mutta se on vain pintaraapaisu tulevaisuudesta, jonka voi todeta kun tämän kirjan on lukenut. Kirjassa selviää mihin kaikkeen tekniikka, automaatio ja tekoäly jo nyt vaikuttaa. Ja mitä vielä voi olla edessä mahdollisten etujen ja haittojen suhteen. Kirjassa kerrotaan monipuolisesti näiden etujen ja haittojen vaikutuksista asioihin. Kuten terveydenhuolto, koulutus, palkkakehitys, pilvipalvelut, nanotekniikka ja jopa hampurilaisen paistaminenkaan ei ole turvassa.

Samoin kirja käy läpi haittojen minimoimiseen liittyviä keinoja. Kuten tuotekehityksen muuttamisesta toisenlaiseksi tai vaikka perustulon toimivuutta ratkaisemaan ainakin osaa tulevista ongelmista.

Kirjassa on myös omasta mielestä hyviä esimerkkejä. Joista yksi liittyy hyväntahtoisiin avaruusolentoihin, jotka haluaa vain olla avuksi kaikin tavoin ilman vastavaatimuksia päädyttyään maapallolle. Ja onnistuvatkin siinä lopulta niin, että tilanne johtaa pahoihin ongelmiin. Eikä ongelma ole se, että lopulta avaruusolennot päättäisikin hävittää ihmiset maapallolta. Se ei ollut alunperinkään heidän tarkoitus päin vastoin.

Yksinkertaisesti voisi sanoa, että kirja on omasta mielestä hyvä ja selkeä sekoitus taloustiedettä ja tekniikkaa ja niiden vaikutuksia toisiinsa nyt ja tulevaisuudessa. Sekä helposti ymmärrettävissä, koska kirjassa ei juuri käytetty juurikaan hienoja termejä kuin varmaan yhden käden sormin laskettu määrä.

Kirjaa voi suositella luettavaksi kaikille, jotka haluaa erilaisen näkökulman tietotekniikkaan, automaatioon sekä tekoälyyn ja niiden muodostamaan tulevaisuuteen. Varsinkin jos sen näkee nyt vain pelkkänä hyvänä asiana. Ja varsinkin niille, jotka tekee tulevaisuudessa päätöksiä työttömyyden hoitamisen suhteen.


Luova laiskuus
anna
ideoille siivet
Juha T. Hakala

Luettu 2017.

Kirjan aihe on jo kannessa tiivistetty. Eli mistä kaikesta ideat voikaan syntyä, kun laiskuudelle antaa vallan muodossa tai toisessa. Ja kirjankannen avattua ja kirjaa luettua selviää myös mikä voi tuhota ideat. Tai jättää ne vain toistaiseksi taka-alalle. Mikä ei myöskään ole aina välttämättä huono juttu ideoiden suhteen, koska aika ja sen aikana tapahtuneet tapahtumat voi muuttaa merkittävästi ideoita paremmaksi.


Kirjan luettua voi myös todeta, että parhaimpiin ideoihin ei tarvita välttämättä älykkyyttä ja korkeaa koulutusta, vaikka niin voisi ajatella. Vaan jopa se, että opiskelukokemukset on olleet huonoja ja peruskoulukin läpäisty juuri ja juuri. Niin se ei kerro mitään luovuudesta, kuin korkeintaan ehkä sen, että voi olla vaikka lukihäiriö tai muuta vastaavaa opiskelua haittaavaa ongelmaa. Tai sitten kirjan kannessa mainitusta laiskuudestakin. Ja päin vastoin kuin luulisi, niin nuo ongelmat vaan ruokkii luovuutta mitä suuremmalla todennäköisyydellä.


Kaikkeen tähän kirja pureutuu esimerkein. Alkaen jo alkusivuilta Maslowin tarvehierarkian esittelystä. Missä käy jo selväksi, että tyhjän päälle ei ainakaan voi rakentaa. Mutta luovuus rakentuu lopulta sen perustuksen päälle mitä on olemassa. Olipa sitten kaikki koulut kesken jättänyt tai pitkälle opiskellut. Sodasta selvinnyt. Tai vaikka työhönsä kyllästänyt ja siitä lopputilin ottanut tai potkut saanut. Niin tuollaisten asioiden jälkeen voi olla, että parhaimmat ideat on vasta syntymässä. Ja aikaisemmat tapahtumat, tekemiset tai tekemättä jättämiset voi johtaa lopulta, vaikka merkittävien kirjojen kirjoittamiseen mitä luetaan vielä vaikka 300 vuoden päästä oppikirjana. Tai teorioiden kehittämiseen, minkä avulla käydään kuussa. Tai sitten vaikka sähkökitaran keksimiseen, joka muuttaa musiikin historiaa.


Ehkä tästä voisi antaa 4/5 koska osa jutuista oli itselle tuttuja aikaisemmista vastaavista kirjoista. Mutta kirjassa oli myös itselle uusia asioita, joita ei ole tullut ajateltuakaan.


Kaiken käsikirja

Esko Valtaoja

Luettu 2017.

Kirjan nimestä ja kirjoittajasta tuli mieleen, että kirjassa käydään läpi mistä kaikki on syntynyt. Alkaen jostain alkuräjähdysestä nykytilaan.
Kuvat kirjan kannessa taas kertoi, että näin varmaan onkin. Ja lopulta muutaman rivin luettuani sattumanvaraisesta kohdasta kirjasta. Jossa oli jotenkin näin:


Sulje silmäsi hetkeksi, sitten avaa ne. Ja huomaat, kuinka aivosi alkaa muodostaa hetkessä ympäristöstä kuvaa missä olet mitä tapahtuu jne. Ja kuinka yksinkertaisen vaivattomasti aivot sen tuntuu tekevänkään.


Niin tuo riitti itselle, että kirja päätyi mukaan kirjastosta.

Mutta lopulta kun kirja tuli luettua, niin kirja kertookin jostain muustakin kuin aluksi oletin ja mielikuvat oli.
Läpi käytiin asioita kuten, DNA, sodat, uskonnot, monimutkaisuutta, yksinkertaistamisesta, neljä maailman historian tärkeintä tapahtumaa ja kaikkea muutakin.

Ja lopulta kirjan jälkisanoissa sanotaankin, että saatat tuntea itsesi huijatuksi kirjan luettuasi. Mikä kyllä itsellä tulikin jo mieleen jossain puolivälissä kirjaa. Ja kirja oli jäädä keskenkin.

Ja kun viimeinen luku kirjasta oli luettu. Niin aikaisempi mielikuva siitä miten kaikki toimii. Muuttui mielikuvaksi siitä, kuinka nopeasti asiat alkaa tapahtumaan aina vaan pienemmässä ajassa ajan kuluessa.
Kuten vaikka, kuinka pitkään meni ensi alkuun kunnes opittiin tekemään ensin kivikirves ja sitten rautakirves. Tuohon meni enemmän kuin 100 vuotta aikaa. Ja nykyäänkin kirveen muoto ja käyttötarkoitukset muuttuu varmasti ajan kuluessa vielä lisää.

Tai jos nyt miettii ensinmäistä autoa tai lentokonetta.
Niin 100 vuodessa on tehty niissä suurempi kehitysloikka kuin kivikirveestä ajallisesti rautakirveeseen.

Ja nyt ei puhuta edes siitä kuinka kauan meni, että ensimmäinen erä rautamalmia oli tehty maapallolle jonkun tähden sisällä fuusioreaktioissa rautakirveitä, autoja ja lentokoneita varten. Kunnes tähti lopulta räjähti vaikka 10 miljardin vuoden ikäisenä ja levitti rautamalmin pitkin avaruutta odottamaan maapallon kehittymistä.

Myös se jäi mieleen kirjasta, että jollain historian merkkihenkilöillä. Kuten vaikka sotapäälliköillä, kuninkailla, tiedemiehillä jne. Tuskin mitään merkitystä maapallon kehityksen kanssa kuin hyvin lyhyen hetken ajan.

Sillä kuka esimerkiksi tietää kuka oli Nikolai Tesla tai vaikka Henry Ford?
Nyt vielä tietää monikin, mutta esimerkiksi 500 – 1000 vuoden päästä juuri tuskin kukaan ei välttämättä tiedä. Kuin korkeintaan ehkä jotkut historiasta kiinnostuneet.
Mutta ehkä silloin jokaisella voi olla taskussa nykyisen kännykän kokoinen akku,
jonka voimalla tämän päivän pilvenpiirtäjä voi toimia ehkä vaikka 1-2 päivää ongelmitta. Jonka varhaisin muoto on luotu 2000 luvun alussa ja edustaa meille jotain kehityksen huippua, koska kännykkä toimii sen varassa 1-2 päivää.

Tärkeintä on siis vain kehitys, johon oikeastaan liittyy kaikki ihmiset ja muut eläimet, bakteerit, virukset, puut, avaruudesta maahan syöksyvät meteoriitit jne.
Ei siis yksi tai pari ihmistä, bakteeria, virusta pelkästään, vaikka ne voi saada asiat kyllä alkuun.
Vaan lopulta sillä on merkitys mitä kaiken jälkeen on tapahtunut ja mitkä kaikki voimat kaikkeen siihen on vaikuttanut.
Mitä ne voimat sitten onkaan.

Ehkä tästä voisi antaa 3/5 koska tätä kirjaa oli omasta mielestä jonkun verran tylsä lukea. Mikä varmaan johtui siitä, että ei vastannut sitä mitä odotin alun perin…


Monimutkaisuus

Kari Engvist

Luettu 2016.

Lisää Kari Engvistin kirjoja. Aikaisempi luettu Olemisen porteilla kirja kuvasi mitä atomitasolla tapahtuu nykytietämyksen mukaan. Niin tämä kirja valaisee sitä vähän lisää. Sen lisäksi, että käy klassisen fysiikan ja kvanttifysiikan historiaa läpi. Jossa selviää muun muassa mistä kalori sana tulee. Ja kuinka ennen kvanttifysiikkaa selitettiin vaikkapa puun palaminen Flogiston-teorialla.

Josta päästään jossain vaiheessa myös siihen, miksi atomin osat erillään painaa enemmän kuin atomiksi muodostuneena. Joka taas selittää E = mc^2 kaavalla laskettavan energiamäärän, jolla vettäkin keitetään ydinvoimaloissa.

Kirjan nimelle monimutkaisuus tulee myös oma merkitys. Kun puhutaan konfiguraatioavaruudesta , Feymmanin polkusummista, todennäköisyydestä jne. Josta päästään resoluution merkitykseen ja sitä myöten mittakaavojen karkeistamisen kasvamiseen vaikka pyyhkäisyelektronimikroskooppi tarkkuudesta lopulta aina metrimittaan tai valovuosi tarkkuuteen. Resoluutiolla selitetään myös se miksi näemmä aisteillamme maailman sellaisena kuin se on.

Ja ehkä lopulta entropian ja informaation keskinäinen taistelu kertoo miten kaikki rakentuu tai ainakin miten monimutkainen se rakenne onkaan.
Jossa luonnon epälineaarisuus ja siitä seuraava emergenssi saattaa selittää myös tietoisuuden syntymisen vain yhtenä osana luonnon normaalia toimintaa. Aivan kuin se olisi väistämätöntä jos vain asiat on järjestynyt sattumalta niin kuin ne on nyt järjestäytynyt.
Siinä onkin aika lyhyesti selitettynä mitä itsellä jäi mieleen tästä kirjasta.

Ehkä jokunen kuva selventämään asioita olisi voinut olla mukava. Nyt en tainnut löytää niitä yhtään kirjasta. Mutta toisaalta ainoa kaavakin oli E = mc^2 tai muita en muista löytäneeni. Mikä on taas minusta hyvä juttu, koska silloin voi keskittyä pelkkään lukemansa mahdolliseen jonkinlaiseen ymmärtämiseen. Eikä näin ollen tarvitse miettiä matemaattisten kaavojen merkityksiä samalla. Eli sen suhteen kirjaa saattoi vain lukea helposti.

Joten kyllä tälle kirjalle voisi 4/5 antaa.


Olemisen porteilla

Kari Engvist

Luettu 2016.

Efektiivinen mittaus, kvanttiteoria, todennäköisyysaalto, EPR-koe, Schrödingerin kissakoe, spin-tila, kvanttiaallon romahtaminen, emergenssi, panpsykismi, tietoisuus ja paljon muuta sisältyy tähän kirjaan. Jossa pyritään kertomaan kaikki edellä mainittu mahdollisimman helposti omaksuttavassa muodossa. Niin että asiat liittyy toinen toisiinsa.

Kirjan jokainen luku alkaa myös runolla tai lainauksella jostain enemmän tai vähemmän vanhasta kirjasta mitä aikojen saatossa kirjoitettu. Joka liittyy sitä seuraavaan lukuun jollain tavalla.

Kirjan luettua asiat voi nähdä aivan eri tavalla kuin aikaisemmin. Voisi sanoa, että tuntuu suorastaan oudolta, että tämänkin kirjan on voinut lukea ja vielä kirjoittaa siitä tämäkin juttu. Mikä varmasti kirjan yksi tarkoituskin selvittäessä esimerkiksi sitä, kuinka monimutkainen ja kaoottinen kvanttimaailma onkaan. Mutta josta kumminkin rakentuu kaikki jollain käsittämättömällä tavalla keskiarvoistumalla, jota ei ymmärretä.

Niin että maasta voi vaikka poimia sopivan kiven ja heittää sen veteen.
Jolloin oikeastaan heittää veteen kvanttiaalloista ja ties mistä vielä tieteelle tuntemattomistakin asioista koostuvan kvanttimaailman osasen, jota kiveksi nyt kutsutaan. Ja jossa myös vesi on yhtä sekava juttu, kunnes kaikki kvanttiaallot romahtaa, summautuu ja keskiarvoistuu kiveksi, vedeksi sekä kiven heittäjäksi jne. Ja jossain tässä välissä ehtii syntyä vielä kiven heittäjän tietoisuuskin jotenkin emergenttinä ilmiönä.

Ja kenties sitä tietoisuutta voi olla ehkä jollain tapaa sillä vedelläkin ja kivelläkin, kuten panpsykismi väittää. Mutta koska nykypäivän tiede ei sitä pysty mittaamaan mitenkään ei ehkä koskaan. Joten sitä ei ole ehkä olemassa mitä ei voi mitata.

Toisaalta kirjassa kerrotaan, että asioiden mittaaminenkin on ongelma. Koska koostuuhan kaikki mittalaitteet samoista kvanttimaailman asioista kuin vaikka nuo äsken mainitut kivi ja vesikin. Joten oikeastaan mitä sitten lopulta pitäisi mitata ja mitä se mittaus oikeasti kertoo? Joten lopulta kaikki mittaukset on vain efektiivisiä, kuten vaikka lämpötilanmittaus.

Kirja kannattaa siis lukea jos haluaa kohtuullisen helposti ymmärtää jotain siitä mitä kaikkea meiltä kaikilta jää havaitsematta ja ehkä mitä ei tulla koskaan havaitsemaankaan silloin kun viskoo vaikka kiviä järvenrannalla veteen…

Kirjasta antaisin arvosanaksi 4/5. En tiedä miksi 4/5…


Tee itsestäsi mestariajattelija

Lauri Järvilehto

Luettu 2016.

Luettuani aikaisemmin ”Ajatuksia synnyttävät koneet” kirjan. Niin tämä kirja osui silmääni asiaan liittyen. Ja kun sen hinta oli edullinen noin 10e. Niin ostettua se tuli. Eikä se noin 10 euroa tunnu ollenkaan huonolta sijoitukselta.

Kirjan tekijä pitää myös www.ajattelunammattilainen.fi sivustoa.
Joka käsittelee samoja asioita mitä kirjasta myös löytyy.

Kirjasta voi löytää hyviä neuvoja uusien ideoiden kehittämiseen, stressin hallintaan, muistin parantamiseen, opiskeluun, motivaation löytämiseen tai vaikka niin sanotun korvamadon poistamiseen ja moneen muuhunkin.

Kirjasta löytyy myös paljon tuttuja asioita, joita löytyy jo aikaisemmin lukemistani kirjoista.
Kuten aivojen toiminnan rakenteesta, jossa asiat linkittyy toinen toisiinsa verkostomaisesti. Ja voivat näin luoda monenlaisia uusia yhteyksiä eriasioiden välille ja sitä myöten uusia ajatuksia. Tähän löytyy hyviä ohjeitakin kirjasta.

Ja esimerkiksi TRIZ-menetelmä kirjassakin, jonka olen aikaisemmin lukenut. Niin siinä kehitettävän kohteen ja sen ympärillä olevista resursseista ja niiden mahdollisuuksista voidaan saada enemmän irti. Kun ne yritetään saada liittymään toisiinsa uutta ratkaisua etsittäessä. Eli aivot vaikuttaisi käyttävän samaa ideaa, mutta tiedon hallintaan ja sen yhdistämiseen. Joten tätä ajatellen vaikkapa tuo TRIZ-menetelmä on kuin suoraan rakennettu hyödyntämään aivojen sisäänrakennettua kykyä tuottaa uusia ideoita ja ajatuksia.

Joka tapauksessa kirja on kätevä opas minusta ymmärtämään miten omat aivot toimii ja synnyttää ajatuksia ja miten ne liittyy ympäristöön muihin ihmisiin jne. Ja antaa jotain käsitystä siitä kuinka suuret resurssit aivoilla onkaan käsitellä kaikkea. Josta jokaisen oma alitajunta ottaa osakseen varmasti suurimman osan tehtäväkseen. Päästäen tietoisuuteen siitä vain hyvin pienen osan kerrallaan.

Kirjasta antaisin arvosanaksi 5/5. Koska kirjaa on tullut ja tulee varmaan luettua vielä muutamaan otteeseen vielä lisää.


Ajatuksia synnyttävät koneet

Heinämaa Sara – Tuomi Ilkka

Luettu 2015.

Skrolli-lehden 2015 vuosikerran neuroverkoista kertova juttu sai minut oikeastaan kiinnostumaan ja etsimään neuroverkoista kertovia kirjoja, jotka olisi kirjoitettu suomeksi. Ja tämä kirja oli yksi niistä harvoista kirjoista mitä löysin vanhempia kirjoja myyvästä antikvarista parin muun lisäksi. Tämä kirja on siis julkaistu vuonna 1989. Mutta ei se minusta sen arvoa paljoa laske. Kirja saattaa olla jopa ensimmäisiä suomeksi kirjoitettuja tekoälyyn johdattelevia kirjoja.

Itse neuroverkot mainittiin kirjassa ensimmäisen kerran noin puolivälissä kirjaa. Eikä tässä kirjassa itseasiassa itse neuroverkkojen rakennetta ja toimintaa sen kummemmin selitelty. Eikä se ole kirjan ideakaan.

Mutta sen sijaan käytiin läpi tekoälyn kehittämisen historiaa läpi aika pitkälti. Kirjassa esitellään monia aikansa filosofeja, joiden ajatuksia tekoälyn ja tietoisuuden teoriasta, olemuksesta, ongelmista jne. Käydään läpi. Samoin kuin esitellään tietokoneiden kehittäjien osuuksia tekoälyn kehittämiseen.

Mukaan on saatu myös pohdintoja kvanttiteorian osuudesta älyn syntymisessä. Kuin myös psykologiaa ja kognitiotiedettä. Sekä kielitiedettä eli lingvistiikkaa. Sekä myös tekoälyn mittaamiseen tarkoitettujen testien, kuten ”Kiinalainen huone” testin pohtimista. Voiko se oikeasti todistaa tekoälyn olemassa olon. Tai vastaavasti ”Turingin testi”. Myös tieteiselokuvien juonet ja naisen asema on päässeet tekoälyn kehittämisen pohtimisessa esille.

Eli kirjassa käydään hyvin laajasti läpi monia tieteenaloja, joita tarvitaan tekoälyn kehittämiseen. Ja jotka varmasti tulevaisuudessakin vaikuttaa neuroverkkojen, tekoälyn ja tietoisuuden tutkimiseen sekä kehittämiseen.

Toisin sanoen kirjan lukemisesta saa varmasti aika hyvän pohjan neuroverkkojen ja tekoälyn pohtimisen alkuun saamiseksi.

Ehkä tälle voisi antaa arvosanaksi 3/5. Koska kirjassa oli ainakin filosofien läpikäymisessä omasta mielestä hieman liikaa vuosilukujen luettelemista nimien luettelun lisäksi. Se on minusta aina ollut puuduttavaa luettavaa. Jos vuosilukuja olisi vähemmän käyty läpi, joita en edes nyt muista enää. Niin ehkä sitten arvosanaksi olisi voinut antaa 4/5.


Sinisen meren strategia

W. Chan Kim Renee Mauborgne

Luettu 2011-2015 vuosien välillä.

Aikaisemmin lukemani Triz-menetelmän hyödyntäminen tuotekehityksen ajatusmallina ja nyt tämän Sinisen meren strategia kirjan luettuani. Niin minusta kummatkin kirjat kertoo samoista asioista eri suunnilta katsottuna.

Siinä missä Triz-menetelmä kertoo ja auttaa yksittäisen tuotteen nyt vaikka esimerkiksi ruohonleikkurin kehittymisestä ja kehittämisestä paremmaksi ja toimivammaksi aina siihen asti mitä ruohonleikkurit nykyään on.

Niin Sinisen meren strategia kertoo saman firmoista, jotka tekee tuotteita asiakkailleen. Eli miten firman pitää kehittyä. Ja mistä suunnilta firmojen pitää etsiä ideoita voidakseen löytää uusia alueita. Minne voisi osaamistaan ja tuotteitaan myydä. Vaikka sitten ruohonleikkureita.

Uusia alueita kun voi löytyä mistä vaan jos tarkastelee vaikka esimerkiksi kirjassa mainittuja nykyiset asiakkaat ja melkein asiakkaat ja ei asiakkaita ideaa. Ja pohtii esimerkiksi mitä yhteisiä ongelmia firman tuotteen suhteen näiltä kaikilta asiakkailta voisi löytyä. Ja sitten vain pyrkiä muokkaamaan firman tuotetta sopivammaksi, niin että ongelma poistuisi. Ja näin syntyisi kenties uusi alue eli se sininen meri, jota muut firmat ei ole löytäneet. Tähän ja kaikkeen muuhunkin löytyy ohjeita ja ideoita esimerkkeineen. Niin tästä Sinisen meren strategia kirjasta kuin Triz-menetelmä kirjastakin.

Joten voikin sanoa, että molemmat kirjat tukee varmasti hyvin toinen toisiaan ajatuksiltaan ja ideoiltaan. Kun pitäisi saada luotua jotain uutta, mitä muut eivät ole ehkä tajunneet toteuttaa. Ja joka voi luoda uuden sinisen meren firmalle missä kauppa alkaa käymään.

Ja niinpä tälle Sinisen meren strategia kirjalle antaisin arvosanaksi 5/5. Ja tätä kirjaa tulee varmasti tulevaisuudessa myös lueskeltua uudestaankin.


Luovasta ideasta innovaatioon
Jorma Heikkilä

Luettu 2011-2015 vuosien välillä.

Tämä kirja sopii varmasti jokaiselle innovaatiota johtavien luettavaksi. Tai niiden olisi ainakin syytä lukea kirja läpi. Miksei myös muiden innovaatioiden parissa työskentelevien ole syytä lukea kirja läpi ajatuksella.

Kirjassa keskitytään lähinnä innovaatioiden psykologisen puoleen enemmän ja miten sen avulla voidaan auttaa innovaatiotoimintaa. Ja on aika raskas luettava sen takia omasta mielestäni. Tämä kuuluu varmaan kirjoihin, että pitää lukea 2-3 kertaa läpi että asioita alkaisi hahmottaan paremmin mitä kirjassa kerrotaan.

Kirjan aiheen ”monimutkaisuuden” takia arvosana 2/5. Tämä arvosana paranee varmasti jos lukee kirjan vielä kerran tai pari kertaa läpi ajatuksella.


Triz-menetelmän hyödyntäminen tuotekehityksen ajatusmallina
Kalevi Rantanen

Luettu 2011-2015 vuosien välillä.

Tämä on ehkä yksi parhaimmista kirjoista mihin rahojani olen tähän mennessä laittanut. Kysymyksessä on menetelmä, joka auttaa ymmärtämään miten tuotteiden kehitys toimii.
Kirjassa sanotaan ulkomuistista jotenkin näin: Insinööritieteet kertoo miten mikäkin asia/systeemi toimii tai saadaan toimimaan. Kun taas TRIZ-menetelmä kertoo miten nämä asiat/systeemit tulee tulevaisuudessa kehittymään. Tai miksi ne on kehittyneet niin kuin ovat kehittyneet.

Tärkein asia mikä kirjasta on jäänyt itselle mieleen. Että kehitettävässä kohteesta olevia ongelmia voi katsoa monelta suunnalta. Ja pohtia olisiko esimerkiksi kohteessa jo valmiina resursseja joilla ongelman voisi ratkaista. Tai voisiko niitä poistaa tai lisätä tai ehkä molempia.

Tai ehkä kehitettävässä kohteessa havaitut ongelmat voisi saada kumoamaan toisensa jollain tapaa. Jolloin itse ongelmat olisikin jo itsessään ratkaisu ongelmiin.

Tämä kirja on joka tapauksessa se kirja, jota tulen varmaan lukemaan vielä muutamaan kertaan tai se on melkein pakollista jos haluaa tähän TRIZ-menetelmään päästä paremmin perille. Ja voisi sanoa, että keksinnöistä, tuotekehityksestä jne. Kiinnostuneille tämä kirja voi olla hyvä hankinta.

Eli arvata saattaa jo, että arvosanaksi annan 5/5 .


Tuoteideasta innovaatioksi

Carl-Magnus Fogelholm

Luettu 2011-2015 vuosien välillä.

Tästä kirjasta jäi mieleen kertomukset erilaisista innovaatiotarinoista ja niiden toteuttamisesta ja ongelmista markkinointiin asti. Kirjassa on myös vinkkejä miten yrittää välttää pahimmat sudenkuopat jonkun keksinnön kehittämisessä, markkinoinnissa, patentoinnissa jne.

Parhaiten kumminkin kirjasta jäi itselle mieleen tarinat erilaisista ideoista ja niiden kehittämisestä. Todennäköisesti tätä kirjaa tulee vielä luettua juuri noiden tarinoiden osalta vielä uudestaankin.

Arvosana 3/5.


Vaaralliset ideat

Kun sopimaton ajattelu on tärkein voimavarasi

Alf Rehn

Luettu 2011-2015 vuosien välillä.

Kun tämän kirjan luki niin mieleen jäi ajatus. Että jos aikoo tehdä jotain poikkeavaa niin täytyy todella ajatella sopimattomasti. Kuten käyttää vaikka tehosekoittimen markkinoinnissa tehosekoitinta väärin. Tuhoten sillä vaikka kännyköitä, kaukosäätimiä jne.
Eli jotain normaalista poikkeavaa pitää tehdä jos aikoo jotain kehittää ja haluaa sen menestyvän. Mikä on varmasti totta.

Arvosanaksi antaisin 2/5, koska kirjassa oli minun mielestä vain tämä yksi aihe.


Innovaatiokupla

Marjasinikka Väänänen
Luettu 2011-2015 vuosien välillä.

Kirjassa käydään läpi innovaatioiden julkista rahoitusta. Median ja politiikan asennetta innovaatioihin. Ja kritisoidaan innovaatioiden asemaa Suomessa. Tuon kirjan voisi lukea jokainen kansanedustaja ja ministerikin ennen kuin alkavat puhumaan vaikka työvoimapulasta ja työttömyydestä jne. Sekä julkista rahoitusta jakavat tahot kuten vaikka TEKE:s.

Arvosanaksi tälle 4/5, koska tässä kirjassa pyritään selventämään mihin nyt ainakin pitäisi kiinnittää huomiota innovaatiotoimintaa tukiessa.


Innovaation alkulähteillä

Teknologiateollisuus ry

Luettu 2011-2015 vuosien välillä.

Kirja on minusta vähän samanlainen kuin Tuoteideasta innovaatioksi kirja. Alussa käydään läpi tuotekehitykseen, keksimiseen yms. Liittyviä ongelmia, ratkaisuja jne.

Mutta paras osa kirjassa on, kun käydään monien firmojen tuotekehitystä läpi. Josta itselle muistui tätä kirjoittaessa mieleen Pilkington ja tasolasin, Koneen hissien ja Ruukin teräslaatujen kehitys. Tätäkin kirjaa tulee varmaan vielä luettua uudestaan juuri noiden tarinoiden takia.

Ehkä tässä tarinat oli kerrottu minusta ”paremmin” kuin Tuoteideasta innovaatioksi kirjassa.

Joten arvosanaksi 4/5.


© Copyright <> jyrki.k(at)innopultti.fi <> Päivitetty: 23.10.2023