OpenAI ChatGPT

Erilaisia tekoälyjä on jo ollut pidempään olemassa. Niin että emme ole edes tienneet niitä käyttävän. Nuo tekoälyt on olleet piilossa käytäjiltä toimimalla taustalla esimerkiksi Googlen hauissa löytämällä parempia sivustoja hakijalle. Eli käytännössä niiden kanssa ei ole voinut olla suoraan vuorovaikutuksessa tietäen, että tekoäly on taustalla.

Tähän tuli muutos marraskuussa 2022, kun jokaisen käyttöön julkaistu tekoäly ChatGPT julkaistiin OpenAI toimesta. Joka kykenee keskusteleen useilla kielillä käyttäjänsä kanssa eli myös suomeksi.

Joten se on ansainnut tulla esitellyksi myös ensinmäisenä. Ja se on myös varmastikin ensinmäinen tekoäly, joka toi tekoälyn ihmisten tietoisuuteen ja antoi mahdollisuuden käyttää tekoälyä omalla äidinkielellään.

Miten päästä käyttään OpenAI tekemää ChatGPT tekoälyä

Jotta voisi käyttä ChatGPT:tä sinun täytyy mennä OpenAI sivulle.

Ja tuolla valita ”Log in” kohta. Tämän jälkeen kirjautua sisään mahdollisilla Googlen, Microsoftin tai Applen tunnuksilla, jotka ehkä sinulla jo on. Jos ei ole tai et halua niitä käyttää.

Niin voit vaihtoehtoisesti luoda omat tunnukset suoraan ”Sign up” kohdasta klikkaamalla. Ja sitten seuraamalla ohjeita. Siinä kaikki millä pääsee alkuun.

Tätä kirjoittaessa on olemassa myös kuulemma mahdollisuus käyttää OpenAI ChatGPT myös ilman sisäänkirjautumista. Mutta ilmeisesti tätä kirjoittaessa tuota mahdollisuutta ei ole ilmeisesti vielä avattu kaikille maille, kuten Suomelle toistaiseksi. Johtuen varmasti siitä, että OpenAI pyrkii varmistaan, että heidän resurssit riittää tähän ensin. Koska tekoäly tarvitsee paljon resursseja toimiakseen.

Mitä OpenAI ChatGPT tekoäly maksaa

Tätä kirjoittaessa OpenAI ChatGPT perusversio on ilmainen, joka riittää moneen ja sillä onkin hyvä aloittaa.

Rahaa vastaan tällä hetkellä noin 25e/kk saa sitten lisäominaisuuksia OpenAI ChatGPT:ssä. Kuten käyttöoikeuden tehokkaampiin kielimalleihin mitä on onnistuttu kouluttaan sekä tietty ruuhkaisina aikoina etuaseman käyttää ChatGPT. Mutta toistaiseksi tuo ilmainenkin versio toiminut hyvin ilman jumiutumista ruuhka-aikoina ainakin itsellä.

Tällä hetkellä OpenAI ChatGPT voi tilata ja maksaa kuukausi kerrallaan ja perua tilauksen, vaikka heti maksun jälkeen. Jolloin veloitusta ei enää tehdä kun kuukauden käyttöaika on kulunut loppuun. Tai näin se on itsellä toiminut, kun olen halunnut kokeilla maksullista versiota ChatGPT:stä.

Yhteenveto voikin sanoa, että kannattaa aloittaa ilmaisversiolla. Ja myöhemmin kun saa ideoita miten tuota tekoälyä voisi käyttää. Niin voi olla hyvä idea kokeilla maksullistakin versiota.

Mihin sitten käyttää ChatGPT:tä

Itse olen käyttänyt OpenAI ChatGPT tähän mennessä esimerkiksi koodin tekemiseen. Josta yhtenä voisi mainita omat tekoälykokeilut Python-kielellä. Jossa jopa onnistuin samaan toimimaan numerojen tunnistuksen Python-ohjelmointikielellä ChatGPT avulla.

Lisäksi sitä on tullut käytettyä eri asioiden oppimiseen. Kuten fysiikan, matematiikan, kielten jne. Myös kuvien luomiseen.

Sekä erilaisten käyttöohjeiden ymmärtämiseen. Syöttäen esimerkiksi jonkun 200 sivuisen PDF-formaatissa olevan käyttöohjeen ChatGPT:lle. Ja sitten vain kyselemällä ohjeita asioihin perustuen tuohon käyttöohjeeseen. Ja yllättävää kyllä se toimii ja ohjeet saa helposti ja nopeasti ja jopa sivun missä asiassa kerrotaan syötetyssä käyttöohjeessa, josta asian voi vielä tarkastaa itsekin.

Paras juttu tuossa on se, että se ChatGPT:lle syötetty ohjekirja voi olla käytännössä millä kielellä tahansa. Mutta voit kysellä siitä omalla äidinkielelläsi ja saada vastaukset myös omalla äidinkielelläsi.

Mihin muiden olen sitä kuullut käyttäneen? On olleet ruokareseptien kehittely, mahdollisten vikojen syyn löytäminen autosta, sijoittamiseen, erilaisten asiakirjojen pohjien luomiseen, tekemään yhteenvetoja isoista aineistoista ja paljon muuta. Mahdollisuudet voisi sanoa siis olevan rajattomat.

Eli tekoälyä voi käyttää monessakin asiassa apuna. Mutta kaikkea sen antamaa tietoa ei kannata pitää oikeana. Aina on kannattaa miettiä itse voisiko saatu tieto olla virheellistä? Sillä tekoäly on hyvä myös keksimään omia juttuja, jotka se voi esittää hyvinkin vakuuttavina tosiseikkoina.

© Copyright <> jyrki.k(at)innopultti.fi <> Päivitetty: 15.4.2024