Ongelmat

Eli mittarissa olen havainnut yhden omituisen sähköisen vian. Josta aion syyttä heti kärkeen mikro-ohjaimen valmistajaa. Eli kun mittariin kytkee jännitteen, mutta jättääkin miinusjohdon kytkemättä. Mutta itse lambda-anturin mittaussignaaliin tulee miinus. Niin yllättäen mittari käynnistyy. Eli mittari saa jotenkin ihmeellisesti virtansa tuon mikro-ohjaimessa olevan A/D-muuntajan kautta. Tai näin epäilen. Tämä on asia joka täytyisi joku kerta varmistaa jotenkin. Asiasta ei ole kumminkaan mitään haittaa kunhan varmistaa, että mittarin jännitteensyötön plus ja miinus johdot ovat varmasti kiinni. Näin ollen itse mittaussignaalijohto ei toimi jännittesyöttönä. Vaan siinä kulkee noin 1-5uA virta normaalisti.

Toinen ongelma

Toinen ongelma on tai ei sitä voi sanoa ongelmaksi. Vaan ominaisuudeksi. Eli kun lambdamittari tallentaa. Niin silloin ledien asentoja talletetaan mikro-ohjaimen vapaaksi jääneeseen FLASH-ohjelmamuistiin. Tämä taas aiheuttaa FLASH-muistin kulumisen. Eli FLASH-muistilla on vain rajallinen määrä kirjoituskertoja. Ja joka ikinen nauhoituskerta kuluttaa tuota muistia 2 kertaa. Ensimmäisen kerran kun muisti tyhjätään edellisestä datasta. Ja toisen kerran kun flash-muistiin kirjoitetaan. Mutta koska flash-muistille luvataan tietääkseni 10 000-100 000 välillä olevaa ylikirjoitus kertaa. Niin saadaan aikaiseksi noin 5000-50 000 nauhoituskertaa. Eli minun mielestä riittävä määrä ennen kuin mikro-ohjain sanoo sopimuksensa todennäköisesti irti.

Kolmas ongelma

Kolmas ongelma, joka saattaa ilmetä ja on jopa ilmennytkin. Mutta korjattu pois koodia parantelemalla. On sellainen, että kun mittari mittaa lambda-anturin jännitteen ja sytyttää heti sitä vastaavan ledin. Niin ledit saattaa vilkahdella siellä sun täällä.

Tämä ongelma oli todella paha ensimmäisissä kokeiluissa. Ja syynä oli hyvin nopea lambda-anturin skannaus. Eli ensimmäisessä kokeilussa ledit vilkkui todella pahasti. Vilkkumisen sai korjattua pois tekemällä pienen viiveen tuohon skannaukseen. Mutta kummiskin kun lambda-anturi ja moottori on vielä kylmä. Niin ledit vilkahtelee miten sattuu edelleen silloin tällöin, kunnes moottori on lämmennyt kunnolla. Mikä saa lambda-anturin antamaan vakaamman jännitteen seossuhteesta, eikä jännite ole mitä sattuu. Eli tämä ongelma on korjaantunut näin.

Ja vielä yksi apu ongelman poistamiseksi jos sitä ilmenee löytyy tulostettavasta käyttöohjeesta sivulta 10.

Copyright <> jyrki.k(at)innopultti.fi <> Päivitetty: 7.3.2004