Piirilevyn valmistus

UV-valotuksen teho. Kun valoherkät piirilevyaihiot on leikattu sopiviksi paloiksi. Ja pitäisi löytää niille sopiva UV-valotusaika.

Niin siinä on ratkaisevana tekijänä luonnollisesti käytetyn UV-valon teho. Joka tässä tapauksessa on 9W per UV-lamppu joita on 4 kpl.

UV-valotuksen ajan määrittämiseksi tuli aluksi tulikin tehtyä muutamia kokeiluja. Joiden perusteella tässä tapauksessa 90 sekunnin valotus UV-valolla saisi parhaimman tuloksen. Sitä pidempi aika saa aikaiseksi puhki valotuksen ja kuparia syöpyy pois sieltäkin mistä ei pitäisi. Ja taas sitä pienemmällä valotusajalla kuparia jää vääriin paikkoihin, jonka voi havaita kuvasta.

Joten lopulta kun valotusaika on sopiva voidaan UV-valotus tehdä UV-uunissa.

Jossa nyt valotettavat piirilevyt on kahden lasilevyn välissä. Jotta filmikalvo painuisi kunnolla piirilevyä vasten ja UV-valotus onnistuisi varmemmin.

UV-valotuksen jälkeen piirilevyt voi siirtää saman tien lipeäkylpyyn. Jossa nyt UV-valossa valotettu kuvio piirtyy valoherkän piirilevyn pintaan nopeasti, kun pitää lipeän pienessä liikkeessä astiaa liikuttelemalla piirilevyjen ollessa siinä. Kuvasta voi huomata kuinka kuvio piirtyy esiin.

Piirilevyjä ei kannata pitää kuvion ilmestymisen jälkeen kovin pitkää kylvyssä. Koska ainakin itsellä lipeä alkoi irrottamaan myös syntynyttä kuviota. Ja näin ollen kehitys menee pieleen.

Lisäksi yhtenä vinkkinä voisi vielä antaa, että tuo piirilevyaihio kannattaa olla hieman isompi kuin itse filmikalvo. Jotta tarvittavan kuvion sovittaminen käy helposti piirilevylle.

Lopulta kun haluttu kuvio piirilevyn pintaan on saatu aikaiseksi lipeäkylvyssä. Niin piirilevyt kannattaa huuhdella vedessä ja laittaa seuraavaksi sitten natriumperhydroksidi eli kuparia syövyttävään happokylpyyn.

Kuvassa näkyy jo kun jo lähes kaikki haluttu kupari on syöpynyt pois. Ja piirilevyt alkaa olla valmiita. Tähän meni tuoreella hapolla ja noin +35 +40 asteen lämpötilassa noin 35-40 minuuttia.

© Copyright <> jyrki.k(at)innopultti.fi <> Päivitetty: 15.10.2015