Näytön ongelmat

Tätä systeemiä tehdessä oli pari ongelmaa, jotka kaikki ilmeni 2×16 merkin LCD-näytön toiminnassa.

Jänniteregulaattorin kondesaattorit

Koekytkentäalustassa käytin regulaattorilla hieman liian isoja kondensaattoreita kun ei ollut pienempiä rakentaessa koekytkentäalustaa. Ja tämä aiheuttaa näytön käynnistymisen yhteydessä ongelmia. Kondensaattorit eivät kerkeä latautumaan niin nopeasti suuren varauskykynsä takia. Ja näin ollen näyttö ei saa kunnolla jännitettä heti. Ja saattaa olla, että näyttö ei toimi, vaikka siinä näkyykin kaikki oikein. Tämän vian jätin korjaamatta. Ja olen tähän mennessä kiertänyt sitä niin, että kytken jännitteen koekytkentäalustaan ensialkuun 2-3krt noin 0,5s välein. Jotta kondensaattorit latautuu riittävästi. Sen jälkeen kytken jännitteen lopullisesti päälle. Ja näin ollen näyttö toimii näiltä osin.

Liian pitkät johdot

Toinen ongelma näytön kanssa oli myös se, että näyttö ei näyttänyt kaikkea tekstiä, mitä piti näyttää. Tähän löytyi syy liian pitkistä signaalijohdoista näytölle. Ne oli 20cm pitkät. Mutta kun johdot lyhensi 5cm pituiseksi. Niin näyttöön alkoi tulostua kaikki tekstit mitä pitikin. Eli liian pitkissä johdoissa tapahtui vuotoja heijastuksia ja vaikka mitä, joka sotki näytön toimintaa. Internetistä sai myös hyviä ohjeita miten välttää ongelmia noiden näyttöjen kanssa. Mutta tällä kertaa selvisi pelkällä johtojen lyhentämisellä.

Yhteenveto ongelmista

Eli tässä oli kaksi ongelmaa, joita joutui selvittään tovin jos toisenkin. Ja vikaa tuli etsittyä koodistakin tuloksetta muutama hetki. Toisin sanoen jos LCD-näyttö ei toimi kunnolla, niin kannattaa ainakin tarkistaa johtojen pituus näytölle. Niiden kannattaa olla niin lyhyet kuin vain mahdollista. Ja tietysti varmistaa, että näyttö saa mahdollisimman nopeasti riittävän hyvän käyttöjännitteen.

Copyright <> jyrki.k(at)innopultti.fi <> Päivitetty: 20.7.2008