Suunnitelma

Suunnitelmahan perustuu joskus aikoinaan löydettyyn rengasmakrokuvausvaloon, johon tämä suunnitelma perustuu.

Ledien valinta

Tähän tarvittiin 75kpl valkoista valoa tuottavia ledejä. Jotka ostin täältä. Ledien värilämpötila on lähellä halogeenilampun värilämpötilaa. Tuo värilämpötila kun on valokuvaamisessa tärkeä, koska kamera näkee asiat eri tavalla kuin ihmissilmä. Ja siksi kameran on tärkeää tietää valon värilämpötila, muuten kuvien värit vääristyy. Täytyy myöntää, että melkoisen kalliiksi kävi nuo ledit, mutta kerran se kirpasee ja tässä kohtaa ei kannata säästellä liikaa, koska nuo ledit on koko homman tärkein osa. Lisäksi ledien värilämpötilan saaminen halutuksi on kuulemma ainakin tätä kirjoittaessa kohtuullisen vaikeaa nykyisellä valmistustekniikalla. Ja ledin tarkemman värilämpötilan saamiseksi vaaditaan värilämpötilan mittauksia. Kun valitaan sopivia värilämpötilan omaavia ledejä ja tämä maksaa.

Teräsrungon valmistus

Valon teräksisen runko-osan reiät ledeille tein automaattisella CNC-jyrsintäkeskuksella ja näin ollen ne sai siististi oikeille paikoille. Itse runko-osan sorvaus lopulliseen muotoon piti tehdä sitten manuaalisorvilla. Koska CNC-sorviin ei löytynyt sopivaa niin sanottua otsaterää. Ja tästä syystä joitui sitten hieman tinkimään runko-osaan suunnitelluista muodoista. Mutta tämä ei ollut lopulta ongelma.

Ja lopulta sain valmistettua tämän kuvan:

näköisen teräksisen rungon ledeille pleksistä tehdyn valonhajottimen kera:

ja sama teräsrunko takaa kuvattuna:

Ohjauselektroniikka ja koodi

Koska olen jo aikaisemmin tehnyt valourun. Niin käytin tietysti hyödyksi tuota projektia. Ja käytin hyvin pitkälle tuossa projektissa tehtyä koodia hyödyksi.

Ja lopulta sain aikaiseksi periaatteessa ledeille valmistetun ”älykkään” etuvastuksen. Joka kykenee samaan kuin tuo valourkuprojekti ja sen lisäksi tuohon tuli lisättyä mahdollisuus rajoittaa ledien jännitteen nousun liian korkeaksi. Tämän takia tuohon valourkuprojektiin piti lisätä yksi nappi, jonka avulla ohjelmoidaan sallittu suurin jännite.

© Copyright <> jyrki.k(at)innopultti.fi <> Päivitetty: 15.2.2009