
Chatbotit ja niiden mahdollisuudet
Ensinmäinen osa-alue on luonnollisesti itse luonnollisella kielellä keskustelemaan kykenevä tekoäly ja sen luomat mahdollisuudet eri sovellutuksissa.
Rajapintana erilaisiin järjestelmiin
Tekoälylle voidaan antaa mahdollisuus valvoa ja ohjata erilaisia järjestelmiä tai prosesseja, kuten ilmastointia, kulunvalvontaa tai vaikkapa pakastimen tai jääkaapin sisältöä. Kohteena voi olla melkein mikä tahansa laite tai prosessi, jota voidaan monitoroida kameran ja/tai anturien avulla. Näin syntyy mahdollisuus keskustella järjestelmän tilasta luonnollisella kielellä, sekä antaa ohjeita äänensyöttön tai tekstin kautta tai myös elekielellä.
Luonteva vuorovaikutus ja tuki koneiden ja ihmisten välillä
Tekoäly mahdollistaa myös järjestelmiän ohjaamisen puhutulla kielellä ja niiden tilasta keskustelemisen. Esimerkiksi pakastimen sisällön perusteella chatbot voi ehdottaa ruokaideoita ja tarjota reseptejä. Tämä tekee arjen hallinnasta vaivattomampaa ja auttaa käyttäjää saamaan enemmän irti järjestelmistään.
Tekoäly voi myös seurata laitteiden toimintaa ja antaa ennakoivia varoituksia. Esimerkiksi tehtaalla toimivan koneen kohdalla tekoäly voisi ilmoittaa huollon tarpeesta, kun se havaitsee laakerin tärinän kasvaneen merkittävästi, jonka muutos saattaa ennakoida laakerin rikkoutumista tulevaisuudessa.
Kielimuurien poistuminen
Kaikki edellä mainittu voidaan toteuttaa tekoälyyn perustuvalla chatbotilla, joka osaa kommunikoida sekä tekstimuodossa että puhumalla. Tulevaisuudessa myöskään kielimuuri ei ole este, vaan tekoäly voi kääntää ja ymmärtää eri kieliä saumattomasti, tehden kommunikaatiosta entistäkin helpompaa ja saavutettavampaa kaikille.
Sivun tekemisessä on käytetty tekoälyä apuna.
Copyright <> jyrki.k(at)innopultti.fi <> Päivitetty: 17.3.2025