
Tekoälyn soveltaminen näkemiseen
Omakokemus siitä mihin tekoälyn kykyä tunnistaa kameran tuottamasta kuvasta asioita voi olla hyvin monipuolinen. Ja itse olen törmännyt ongelmaan varastojen hallinnasta, johon tekoälyn näkökykyä ja asioiden tunnistamista kuvista sekä videoista voisi soveltaa. Joten käydään niitä nyt läpi muutamalla alaotsikolla.
Logistiikka ja varastonhallinta
Itse olen muutaman kerran joutunut toteamaan, että jotain tavaraa ei löydy varastosta töissä ollessa. Koska se on vain jäänyt tilaamatta joltain kun ottanut viimeisen tavaran hyllystä. Tähän voisi helposti saada apua tekoälyltä tulevaisuudessa.
Tarvitsee vain kameran, joka kuvaa varastohyllyjä. Ja kun havaitaan vajausta jonkin artikkelin kohdalla hyllyssä. Niin tekoäly voi tehdä merkinnän listaan täytyy tilata lisää ja ottaa kuvan todisteeksi hyllystä, jossa kyseistä artikkelia löytyy. Tuon tilauslistan voisi sitten hyväksyä ihminen tarvittaessa.
Joka puolella olevien varastojen hallinnointi
Toisinaan voi olla myös varastoja, joiden tilanne elää koko ajan. Eikä kukaan tiedä mitä erilaisiin varastoihin on viety ja milloin ja myös mitä sieltä on otettu. Näitä voi olla esimerkiksi kaupunkien ja kuntien kunnossapidon varastot. Joissa liikkuu monenlaista tavaraa joita on poistettu käytöstä odottelemaan uutta tarvetta. Kuten kalusteita, laitteita, rakennustarvikkeita ja kaikkea mahdollista.
Miten nuo on hoidettu
Tällä hetkellä tuollainen hajautetut varastot on monesti vain työntekijöiden muistin varassa ja hankalaa etsiä sopivaa tuotetta näin ollen. Koska joku tietää yhden tavaran sijainnin ja toinen toisen. Mutta tekoäly tietäisi kaikkien tavaroiden paikat jos ne on sille kerrottu GPS-koordinaatteina, tekstinä, kuvina tai videona.
Miten se tehdään
Tuollaisessa tilanteessa voisi tekoäly toimia kännykän aplikaation kautta auttaen pitämään varastojen tilanteita ajantasalla. Yksinkertaisesti ottamalla kuvia varastoissa olevissa asioista ja kertoa mitä ne on. Jossain vaiheessa tekoäly voisi alkaa tunnistaa tavaroita ja luetteloida varastoon kuuluvaksi, kunnes ne haetaan uuteen käyttöön tai tuhotaan.
Edut
Ja näin on sen jälkeen mahdollisesti hyvin joustava ja helppokäyttöinen varastonhallinta varastoille, joita ei oikeastaan kukaan varsinaisesti hoida. Paitsi tässä tapauksessa tekoäly.
Etuna tulee tietysti myös, että noita varastoja voisi tutkia ilman paikalle menemistä tai kysyä suoraan tekoälyltä. Onko jotain tarviketta/tuotetta jo olemassa varastossa. Ja tekoäly voisi esitellä vaihtoehtoja ja kertoa mistä se sitten löytyy.
Entä loput ideat
Esittelin vain tuon varastojen hallintaidean. Ideoita on varmasti monia lisää. Joten kysyinkin tekoälyltä muutaman lisää, joita muutama tähän listattuna.
Tekoälyn näkemys sovellutuksista
Tekoälyn näkökykyä voidaan hyödyntää monilla aloilla, kuten.
Terveydenhuollossa (sairauksien diagnosointi, silmäsairauksien havaitseminen, leikkausrobotiikka).
Turvallisuudessa ja valvonnassa (kasvojentunnistus, epänormaalin käyttäytymisen tunnistus, rekisterikilpien tunnistus).
Liikenteessä ja logistiikassa (autonomiset ajoneuvot, liikennevalvonta, varastonhallinta)
Maanviljelyssä ja ympäristön seurannassa (kasvien terveydentilan analysointi, tuholaisten tunnistus, ilmaston ja ympäristön seuranta).
Teollisuudessa ja valmistuksessa (laatutarkastus, robotit ja automaatio, ennakoiva huolto).
Vähittäiskaupassa ja asiakaspalvelussa (itsepalvelukassat, asiakkaiden käyttäytymisen analyysi, virtuaalisovitus).
Viihteessä ja mediassa (kasvojen ja eleiden seuranta, sisällön moderointi, tekoälyavusteinen valokuvaus).
Arkikäytössä ja kuluttajatuotteissa (älykodin laitteet, henkilökohtaiset avustajat, esteettömyyssovellukset).
Eli tekoäly löytää monia käyttökohteita, joita voisi kuka tahansa jalostaa paremmiksi ideoiksi tai löytyy ideoiden avulla aivan uusia käyttöideoita, joita edes tekoäly ei olisi osannut kertoa.
Sivun tekemisessä on käytetty tekoälyä apuna.
Copyright <> jyrki.k(at)innopultti.fi <> Päivitetty: 17.3.2025