Pohjaosan ristin algoritmi

Tässä vaiheessa Rubikinkuutiosta on ratkaistu jo 2/3 ja lopun 1/3 ratkaiseminen alkaa pohjaosan ristin tekemisellä, joka jakautuu 3 vaiheeseen.

Vaihe 1

Klikkaa isommaksi.

Ensinmäisen vaiheen tarkoitus on siis saada aikaiseksi ”<” – väkänen eli periaatteessa suorakulma, jos sitä ei ole jo. Jos taas on voi hypätä vaiheeseen kaksi saman tien halutessaan. Alkutilanteessa voi siis olla mitä tahansa muuta kuviota se ei haittaa. Jopa valmis risti jolloin ei tarvitse tehdä mitään ja voi siirtyä kohtaan pohjaristin päädyt. Tai sitten voi olla vaiheen kaksi ristin toinen suora viiva. Jolloin voi halutessaan siirtyä suoraan vaiheeseen kolme.
Jokatapauksessa kuvan mukaista siirtosarjaa voi tehdä lukemattomia kertoja uudestaan, eikä Rubikinkuution sen hetkinen olemassa oleva järjestys mene sekaisin. Kuin tuon pohjaosan kohdalta, joka ei ole vielä tässä vaiheessa missään järjestyksessä. Muuten kuution kaksi ylempää ja valmista kerrosta pysyy järjestyksessä.

Vaiheen 1 siirtosarja videolla:

Vaihe 2

Klikkaa isommaksi.

Kuten kuvassa ja videossa voi huomata vaiheen yksi aikana syntynyt väkänen eli suorakulma pitää asettaa tietyllä tavalla, jotta vaihe kaksi onnistuu. Eli niin, että suorakulman toinen sakara osoittaa itseesi ja toinen oikealle. Ja lopuksi toistamalla siirtosarja saadaan syntymään pohjaristin eka viiva jos kaikki meni oikein.

Vaiheen 2 siirtosarja videolla:

Vaihe 3

Klikkaa isommaksi.

Kuvassa ja videossa näkee taas, että vaiheessa kaksi syntynyt suora viiva laitetaan vaakasuorasti itseä vasten. Ja jälleen kerran suoritetaan siirtosarja. Ja jos kaikki on mennyt oikein, niin pohjaristi on syntynyt.

Vaiheen 3 siirtosarja videolla:

Ja kun risti on valmis voi siirtyä seuraavaksi siirtämään pohjaristin päädyt paikoilleen.

© Copyright <> jyrki.k(at)innopultti.fi <> Päivitetty: 4.5.2017