Yläosan nurkkapalat paikoilleen

Nyt kun ylempi risti on tehty. Voidaan rakentaa Rubikinkuutin yläosa valmiiksi algoritmeillä 1, 2, 3 ja 4.

Algoritmi 1

Algoritmi 1
Klikkaa kuva isommaksi.

Eli tarkoituksena kuvassa olevassa siirtosarjassa on saada oikeassa alakulmassa oleva pala oikeaan yläkulmaan kuutiossa. Ja nyt täytyy huomioida, että siirrettävän palan vihreä väri pitää olla juurikin noin kuin kuvassa on. Jos ei ole, niin pitää tehdä jompikumpi korjausalgoritmeistä 3 tai 4.

Ja toinen tärkeä seikka on, että kuvassa keltainen videossa taas oranssi osa siirrettävässä palasessa on oltava sama kuin kuution saman sivun keskinmäisen palan väri. Jolla sivulla siirrettävän palan keltainen väri kuvassa ja videossa taas oranssi väri on. Jos ei ole, niin kuutiota on käännettävä alaosasta kunnes on. Tämä seikka ei näy algoritmin yksi esittävällä videolla, mutta algoritmi kahden videolla sen näkee.

Siirrettävän palan alaosan väri eli kuvassa punainen ja videossa valkoinen. Menee tässä tapauksessa automaattisesti kohdalleen. Videolla asia varmasti vielä paremmin selviää, vaikka siinä ei ole tosiaan täysin samat värit käytössä kuin kuvassa muuta kuin vihreän värin osalta.
Algoritmi 2 taas värit kuvassa ja videossa jo täsmääkin. Ja koska algoritmi 1 ja 2 on toistensa peilikuvia, niin algoritmin 2 videosta voi myös ottaa mallia.

Ja sama siirtosarja videolla:


Algoritmi 2

Klikkaa isommaksi.

Eli tarkoituksena kuvassa olevassa siirtosarjassa on saada vasemmassa alakulmassa oleva pala vasempaan yläkulmaan kuutiossa. Ja nyt täytyy huomioida, että siirrettävän palan vihreä väri pitää olla juurikin noin kuin kuvassa on. Jos ei ole, niin pitää tehdä jompikumpi korjausalgoritmeistä 3 tai 4.

Ja toinen tärkeä seikka on, että kuvassa ja videossa keltainen osa siirrettävässä palasessa on oltava sama kuin kuution saman sivun keskinmäisen palan väri, jolla sivulla siirrettävän palan keltainen väri kuvassa ja videossa on. Jos ei ole, niin kuutiota on käännettävä alaosasta kunnes on, kuten videolla tehdään aluksi

Siirrettävän palan alaosan väri eli punainen kuvassa ja videossa. Menee tässä tapauksessa automaattisesti kohdalleen. Videolla asia varmasti vielä paremmin selviää.

Ja sama siirtosarja videolla:


Korjausalgoritmit

Toisinaan siirrettävässä palassa on yläosaan haluttu väri tässä tapauksessa siis vihreä väärässä asennossa, jotta sen voisi siirtää algoritmeillä 1 tai 2 paikailleen. Joten se täytyy ensin siirtää oikeaan asentoon, joka onnistuu algoritmeillä 3 ja 4.

Algoritmi 3

Klikkaa isommaksi.Kuvan siirtosarja toimii. Kun siirrettävän palan yläosan väri, eli kuvassa vihreä on pohjaosassa ja se pitää saada käännettyä sieltä pois. Niin että sen voi kääntää lopulta oikealla paikalle algoritmeillä 1 tai 2.

Ja sama siirtosarja videolla:

Algoritmi 4

Klikkaa isommaksi.Tässä siirtosarjassa siirtosarjassa yläosan väri eli kuvassa vihreä. On taas yläosan vasemmassa kulmassa, mutta väärinpäin ja väärässä paikassa myös. Ja tällä siirtosarjalla se voidaan palauttaa alaosaan oikein päin, josta sen voi taas algoritmeillä 1 tai 2 laittaa oikeille paikoille.

Ja sama siirtosarja videolla:Lopulta kun yläosan nurkkapalat on saatu paikoillaan ja oikein päin algoritmejä toistamalla. Voi siirtyä vaiheeseen toinen kerros.

© Copyright <> jyrki.k(at)innopultti.fi <> Päivitetty: 4.5.2017